tozsamosc
5-latek: Witam
mam do polczenia √(a+b)3−√(a−b)3
należy skorzystać ze wzoru A3−B3=(A−B)(A2+AB+B2)
CO jest tutaj naszym A a co B ?
2 sie 09:48
Benny: Witaj

A=(a+b)
1/2
B=(a−b)
1/2
2 sie 09:53
5-latek: zalozenia mam a>b>0
Co prawda mogę to napisac tak
|a+b|*p{a+b)−|a−b|*√a−b= (a+b)*p{a+b)−(a−b)*√a−bale dalej ?
jednak chciałbym tym wzorem skroconego mnożenia
2 sie 09:53
5-latek: Witaj

Moglbys to napisac dlaczego ?
2 sie 09:59
Benny: Jeśli korzystamy z owego wzoru a3−b3 to a=3√a3 i b=3√b3 w tym wypadku:
A=3√(a+b)3/2=[(a+b)3/2]1/3=(a+b)1/2 i B analogicznie
2 sie 10:11
5-latek: dzięki
2 sie 10:15
5-latek: Wiec dostaniemy
(√a+b−√a−b)(a+b)+√a2−b2+(a−b)= (√a+b−√a−b)(2a+√a2−b2
Jedno już jest
2 sie 10:21
Mila:
Napisz dokładnie polecenie.
2 sie 23:32
3 sie 17:53