Tozsamosc
5-latek: Witam.
sprawdzić tozsamosc :
| | 2a+√a2−b2 | |
b*√2* |
| =√(a+b)3−√(a−b)3 |
| | √a+√a2−b2 | |
O prawa strone już pytałem i rozkładam ja wedulg wzoru
A
3−B
3=(A−B)(A
2+AB+B
2) i dostaje
P=(
√a+b−
√a−b)(a+b)+
√(a+b)(a−b)+(a−b)
P=
√a+b)−
√(a−b)(2a+
√a2−b2)
===============================
√a+√a2−b2 rozlozylem ze znanego twierdzenia :
| | A+C | | A−C | |
Jeśli A2−B=C2 to √A+√B=√ |
| +√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | b*√2*√2(2a+√a2−b2 | |
L= |
| |
| | √a+b+√a−b | |
| | 2b(2a+√a2−b2 | |
L= |
| a to w żaden sposób nie do mi prawej |
| | √a+b+√a−b | |
Wiec proszse o sprawdzenie i ewentualnie dokonczyc
2 sie 16:20
5-latek: Zalozenie oczywiście a>b>0
2 sie 16:22
john2: | | (√a + b − √a − b)( 2a + √a2 − b2) | |
P = |
| |
| | 1 | |
pomnóż licznik i mianownik przez
√a + b +
√a − b
2 sie 17:43
Saizou :
Cześć 5−latku, a mogę zapytać się po co ci to? Są ciekawsze zadanka xd
2 sie 17:50
5-latek: Kolego john2 to może być dobry pomysl (zamiast usunąć to wsadzić niewymierność do
mianownika .
2 sie 18:06
5-latek: Czesc
Saizou 
Teraz chce sobie trochę policzyć . Potem będę wstawail inne ciekawsze zadania
Może nawet jeszcze dzisiaj
2 sie 18:08
5-latek: | | √a+b−√a−b)(2a+√a2−b2 | | √a+b+√a−b | |
czyli ( |
| * |
| |
| | 1 | | √a+b+√a−b | |
| | (√a+b)2−(√a−b)2)(2a+√a2−b2 | |
= |
| |
| | √a+b+√a−b | |
| | 2b(2a+√a2−b2 | |
= |
| = L |
| | √a+b+√a−b | |
2 sie 18:49
Mila:
3 sie 20:54