logarytm
5-latek: Znalezc log
920 wiedzac ze log2=a i log3=b
Rozpisuje sobie log
920= log
9(10*2)= log
910+log
92
| log10 | | 1 | | 1 | |
log910 = |
| = |
| = |
| |
| log9 | | 2log3 | | 2b | |
| 1 | | a | | 1 | |
log920= |
| + |
| = |
| {2b} |
| 2b | | 2b | | a | |
A w odpowiedzi mam
1 sie 14:39
5-latek: | 1+a | |
oczywiście ma być = |
| tam przy dodawaniu |
| 2b | |
1 sie 14:41
5-latek: Niech ktoś sprawdzi
1 sie 18:33
Benny: Odpowiedź jest zła.
| log20 | | log10+log2 | | 1+a | |
log920= |
| = |
| = |
| |
| log9 | | 2log3 | | 2b | |
1 sie 18:56
5-latek: Dobrze

Wytliumacz mi to przejście
1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| = |
| + |
| |
1+log32 | | log52+log53 | | 1+log52log35 | | log52+log53 | |
| log53 | | 1 | |
= |
| + |
| dalej już wiem |
| log52+log53 | | log52+log53 | |
1 sie 19:36
5-latek: Dobra już mam .
Tylko się zastanawim po co robil takie kombinacje bo
| log52 | | log52 | | log52+log53 | |
log32= |
| i 1+ |
| = |
| |
| log53 | | log53 | | log53 | |
1 sie 20:07
Benny: Sorki, miałem już pisać. Pewnie do wspólnego mianownika i dlatego taki myk
1 sie 20:14
5-latek: Tak do wspólnego mianownika
To jest czesc zadania
Znalezc log25 24 majac dane log615=a i log12 18=b
1 sie 20:16
5-latek: log25 24
1 sie 20:17
$&$:
| log66+log63 | | 1+log63 | |
log1218 =b ⇒ |
| = |
| =b |
| log6(36/3) | | 2−log63 | |
| 2b−1 | |
⇒1+log63=2b−blog63 ⇒ log63(b+1)=2b−1 ⇒ log36= |
| |
| b+1 | |
log
615= a ⇒
log63+log65 =a
to
zatem:
| 3−2log63 | |
log2524= |
| = ......... ( podstaw w/w wartości |
| 2log65 | |
1 sie 21:27
1 sie 21:30
$&$:
Poprawiam chochlika w pierwszym log63=....
1 sie 21:32
5-latek: Naprawde trzeba dużo takich przykladow rozwiazac żeby np. log
612 zapisac jako
| 36 | |
log6 |
| a nie log 6 6 +log 62 co skraca liczenie . |
| 3 | |
1 sie 21:50
Eta:
Jeżeli chcesz wykorzystać log62 to wtedy log612= log66+log62=1+log62
a jeżeli chcesz wykorzystać log63 to wtedy log612= logb(36/3)= 2−log63
1 sie 22:07
5-latek:
1 sie 22:16