Dowód z trapezem prostokątnym
z1o:

Dłuższa podstawa trapezu prostokątnego ma długość a, krótsza zaś długość b. Wykaż, że odległość
punktu przecięcia przekątnych trapezu od krótszego ramienia jest równa ab/(a+b).
29 lip 14:06
29 lip 15:47
pigor: ..., no cóż, moja Maja nie daje mi spokoju, a więc
niech c,d − odległości punktu przecięcia się przekątnych od
danych podstaw
odpowiednio
a,b jak na rys powyżej i
x=? − szukana
odległość,
to 2 razy z podobieństwa ΔΔ (kkk), albo wniosku z tw.Talesa i podobieństwa :
modelem mat. zadania może być np. taki układ równań:
bx =
c+dc i
ba =
dc ⇔
bx = 1+
dc i
dc =
ba ⇒
⇒
bx =1+
ba ⇔
bx =
a+ba ⇔ x(a+b) =ab ⇒
x= aba+b c.n.w.
31 lip 11:37
x12z8: Ktoś mógłby mi wytłumaczyć skąd wziął się ten stosunek bx = c+dc. Nie rozumiem do
którego elementu wykorzystać to tw. Talesa
15 sie 13:27
wredulus_pospolitus:

z podobieństwa trójkątów ΔACD ~ ΔASE
| | b | | c+d | |
więc: |
| = |
| (patrz przyprostokątne tych dwóch trójkątów) |
| | x | | c | |
15 sie 13:56
x12z8: wredulus pospolitus serdeczne dzięki!
16 sie 20:35