zadanie 19
Alunia: Długości podstaw trapezu sa równe a, b, gdzie a>b.
a) Suma miar kątów wewnętrznych przy dłuższej podstawie wynosi 90 stopni. Wykaż, że długość
odcinka łączącego środki podstaw jest równa (a−b)/2.
b) Wykaż, że długość odcinka przechodzącego przez punkt przecięcia przekątnych trapezu i
równoległego do jego podstaw wynosi 2ab/(a+b).
8 cze 17:48
diana7: a) Oznaczmy ten trapez ABCD, przy czym AB to podstawa długości a, oraz niech N=M(CD) i M=M(AB).
Jest takie twierdzenie, że proste AD, MN, BC przecinają się w jednym punkcie, oznaczmy go
sobie S. Dalej idzie z tego, że N, M są środkami okręgów opisanych odpowiednio na SDC i SAB.
b)Rozumiem, że końce tego odcinka mają znajdować się na ramionach trapezu. Jeśli tak:
Nazwijmy ten odcinek XY, przy czym X leży na AD.
| | CK | | b | |
Niech K będzie punktem przecięcia tych przekątnych. Z tw. Talesa mamy |
| = |
| , zatem |
| | AK | | a | |
z tw. Talesa możemy znaleźć długość XK. Analogicznie szukamy KY

.
8 cze 19:01
Eta:
| | a | | b | | a | | b | | a−b | |
a) |EG|= |
| , |EF|= |
| to |FG|= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
8 cze 19:42
5-latek: Juz witalismy sie dzisiaj
Eta
| | a | | b | |
Wobec tego pytanie . Dlaczego |EG|= |
| ? i |EF|= |
| ? |
| | 2 | | 2 | |
Jest to kluczowe w tym
8 cze 19:52
Eta:
Mnie pytasz? nie żartuj
8 cze 20:08
Eta:
Podałam rys. do tego co napisała diana7
8 cze 20:14
5-latek: Zapytalem dlatego ze to Ty wlasnie nie zadalas tego pytania .
Kiedys gdy takie samo zadanie pisalas dla
Saizou to przy rozwiazaniu zadalas wlasnie te
pytania
8 cze 20:22
5-latek: I jeszce czy Alunia zauwazy trojkaty prostokatne
8 cze 20:23
Eta:

Z podobieństwa trójkątów
ABD i ESD oraz ABC i SFC
| | au | | au | |
x= |
| i y= |
| ⇒ x=y to : |EF|=2x |
| | u+w | | u+w | |
| | a | | w | | au | |
z podobieństwa trójkątów ABS i DCS : |
| = |
| ⇒ w= |
| |
| | b | | u | | b | |
| | au | | 2au | | b | | 2ab*u | | 2ab*u | |
|EF|=2* |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | u+w | | | | b | | bu+au | | (a+b)*u | |
| | 2ab | |
|EF|= |
| −−− średnia harmoniczna długości podstaw trapezu |
| | a+b | |
8 cze 20:28
zawodus: To zadanie pojawia się okresowo, co kilka miesięcy i ludzie nawet nie potrafią sobie
"wygooglować" rozwiązania
8 cze 20:33
Eta:
Wiedzą,że ja lubię
rysować trapezy
8 cze 20:35
Eta:
A teraz oglądam
siatkówkę
8 cze 20:36
zawodus: Ty żyjesz geometrią
8 cze 20:36
5-latek: Dziekuje

zawsze sie przyda do notatek (zaraz zapisze.
Teraz przerabiam przekztlcenia izometryczne na plaszcyznie i przystawanie figur wiec jesli
dojde do tego bedzie jak znalazl
8 cze 20:37
zawodus: Eta ja ogólnie unikam sportu, bo zbytnio reaguję
8 cze 20:37
Eta:
Prawie tak
8 cze 20:37
5-latek: Witam
zawodus
A jaki jest mecz jest gdyz o 3 lat nie posiadam telewizora )i dobrze mi z tym
8 cze 20:39
ambitny zad: Jesteście genialni!

Od razu wszystko zrozumiałam
8 cze 21:38
Alunia: dziekuję dziekuję dziękuję
8 cze 21:39