romb
Asmander: krótsza przekątna rombu ma długość 12 a bok jest 2 cm dłuższy od połowy drugiej przekątnej
.oblicz długość boku rombu
27 lip 12:05
Eta:

(f+2)
2=f
2+6
2 ⇒ ......... f=..... to a=f+2=.....
27 lip 12:20
Asmander: | | 1 | |
f2 + 4f + 4 = f2 +6 ⇒ 4f = 2 ⇒ f= |
| |
| | 2 | |
27 lip 12:27
Asmander: aaa 62
4f=32 ⇒ f=8
a=f+2=8+2=10
27 lip 12:29
Eta:
62= 36
27 lip 12:29
Eta:
27 lip 12:29
Eta:
To jeszcze dodatkowo : oblicz pole tego rombu
27 lip 12:33
Eta:
Przestraszył się ? i poszedł......
27 lip 12:40
27 lip 13:12
Asmander: ej nie rozumiem przecież pole rombu to 4a=P
czyli
P=4*10=40
27 lip 13:32
Joe Black: Pytasz o obwód czy o pole ?
27 lip 13:55
27 lip 14:02
Eta:
| | 1 | |
P=4*P(Δprostokątnego) ⇒ P= 4* ( |
| *8*6)= 2*8*6=96 cm2 |
| | 2 | |
27 lip 17:52
Eta:
| | 2e*2f | | 12*16 | |
lub P= |
| = |
| = 96 cm2 |
| | 2 | | 2 | |
27 lip 17:53