Błąd bezwzględny.
Ja: Dlaczego |√3 − 2| = 2 − √3 ?
Mógłby ktoś mi to od podstaw wytłumaczyć?
Wiem tyle, że wartość bezwzględna to zawsze 0 lub liczba dodatnia, √3 ≈ 1,73 i równa się jej
odległości od 0 na osi liczbowej.
26 lip 20:22
Benny: √3−2<0, więc gdy opuszczasz wartość bezwzględna musisz zmienić znak, ponieważ liczba jest
ujemna
26 lip 20:27
Ja: W takim razie dlaczego nie można po prostu zamienić "−" na "+", skoro wartość bezwzględna usuwa
minus?
26 lip 20:30
Ja: Czy to chodzi o to:
√3 − 2 ≈ −0,27, a
2 − √3 ≈ +0,27?
26 lip 20:33
Ja: |−0,27| = 0,27 ?
26 lip 20:34
Ja: A jak w przykładzie 2√3 − |3−2√3|?
Wiem, że wynik to 3, ale nie wiem, jak to zapisać.
26 lip 20:49
5-latek: Z defincji wartości bezwzględnej
|x|=x gdy x≥0
|x|= −x gdy x<0
Teraz sam napisales
√3−2≈−0,27<0 zgadza się ? Tak ?
Teraz patrz na definicje
W module mamy √3−2 i sam napisales ze to jest <0
wiec |√3−2|= −(√3−2) =−√3+2= 2−√3
popatrz √3−2 jak patrzysz na definicje to będzie x bo jest w module
Wiesz ze to jest <0 wiec opuszczając wartość bezwzgledna zmieniasz znak na przeciwny czyli
dajesz (−) przed xem czyli naszym (√3−2)
Poza tym jest taka wlasnosc wartości bezwzględnej
|a−b|=|b−a|
26 lip 20:59
5-latek: Post 20:49
|3−2√3|= −(3−2√3)= −3+2√3= 2√3−3 ( bo 3−2p[3}<0
wiec 2√3−(2√3−3)= 2√3−2√3+3= policz
Lub zauważ ze 3−2√3<0 to zgodnie z tym ostatnim wzorem co napisale w poscie 20:59 możemy
zapisac ze |3−2√3|= |2√3−3| = 2√3−3 bo 2√3−3>0
Teraz 2√3−(2√3−3)= liczysyz tak samo jak poprzednio
26 lip 21:07
Ja: |x|= −x gdy x<0 − Nie do końca to rozumiem.
To nie jest tak, że wynikiem jest zawsze 0 lub liczba dodatnia?
Czy może powinno być |−x| = x?
26 lip 21:11
26 lip 21:14
Eta:
Krótko :
−5 −−− ujemna 5−−− liczba dodatnia
to |−5|= −(−5)=5 to |5|= +5
liczba √3−2 −− jest ujemna
to |√3−2|= −(√3−2) = −√3+2= 2−√3
teraz sam taki przykład:
1/ |√5−1|=............
2/ |√5−7|=............
26 lip 21:21
pigor: ... , konieczne i wystarczające jest po prostu "naumieć się" czytać
definicję wartości bezwzględnej liczby R choćby tak :
wartość bezwzględna (nie wiem komu przeszkadzało krótkie słowo moduł)
liczby nieujemnej jest ...

ona sama, a liczby ujemnej liczba do niej przeciwna

koniec kropka
i teraz możesz spokojnie zrobić każdy swój przykład, jeśli tylko o tym
pomyślisz kiedy zajdzie potrzeba . ...
26 lip 21:36
Eta:
Dokładnie
26 lip 21:55