dalsze rownania
5-latek: Mam takie równanie
| √1+a2x2−ax | | 1 | |
| = |
| |
| √1+a2x2+ax | | c2 | |
Po usunieciu niewymierności z mianownika dostane
| | 1 | |
[ √1+a2x2−ax]2= |
| (teraz to pierwiastkuje pierwiastkiem stopnia drugiego |
| | c2 | |
Ale zanim będę to dalej rozwiazywal mam pytanie
Autor pisze ze wyrażenie w nawiasie kwadratowym nie może być ujemne (czyli może być rowne 0
tak według mnie ale teraz prawa strona tego równania nie może rownac się 0 bo c nie może
rowna c się 0
Wie według mnie lewa strona powinna być dodatnia
najp[ierw to chciałbym wyjasnic zanim przystapie do dalszsego rozwiazywania tego równania
25 lip 13:50
5-latek:
25 lip 13:51
PW: Należałoby napisać
1 + a2x2 > a2x2,
a więc
√1+a2x2 > √a2x2 = |ax| ≥ ax,
co oznacza że
√1+a2x2 − ax > 0
− masz rację, lewa strona jest kwadratem liczby dodatniej dla wszystkich x i a.
25 lip 14:08
Metis: A czemu autor na samym początku stwierdza, że lewa strona nieujemna, dodatnia

− nie widzę
tego. Skąd od razu taki wniosek?
Zacznę od postaci, którą otrzymałeś
5−latku.
| | 1 | | 1 | |
Pierwiastkujemy obustronnie zatem otrzymujemy |√1+a2x2 − ax| oraz √ |
| = |
| , |
| | c2 | | c | |
gdzie c≠0.
Stąd lewą stronę równania spełniają ℛ , a prawą ℛ − {0} .
Wracamy do postaci początkowej.
Prawa strona bez zmian.
A lewa to
√1+a2x2−ax≠0 ⋀ 1+a
2x
2>0
25 lip 14:27
Metis: Zatem ostatecznie:
Lewa: 1+a2x2>0 ⋀ √1+a2x20−ax≠0
Prawa: c≠0
25 lip 14:34
5-latek: Bardzo dziekuje za odpowiedzi.
Przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale sila wyzsza
25 lip 15:28
5-latek: No to rozwiazuje to dalej
√1+a2x2−ax=U{1}{
√c2
| | 1 | |
√1+a2x2= ax+ |
| (podnoszse do potęgi drugiej |
| | |c| | |
| | 1 | | 1 | |
1+a2x2= a2x2+2ax* |
| +( |
| ) |
| | |c| | | |c|2 | |
| | 2ax | | 1 | |
1= |
| + |
| ( bo |c|2= c2 to |
| | |c| | | c2 | |
2ax*c
2= (c
2−1)*|c| z tego
A w odpowiedzi do tego zadania mam
Potem rozpatrujemy czy c<0 i c>0
| | c2−1 | | 1−c2 | |
Wiec dla c>0 x= |
| a dla c<0 x= |
| |
| | 2ac | | 2ac | |
Wiec co policzyłem zle ze mi wyszla inna odpowiedz ?
25 lip 16:01
prosta:
masz dobrą odpowiedź....można jeszcze skrócić licznik z mianownikiem
c2=|c|2
25 lip 16:06
prosta:
to tylko inna postać rozwiązania....wszystko dobrze policzone
25 lip 16:07
5-latek: dziekuje Ci bardzo

Tak się zastanawiałem jak to skrocic ale mam
x=U{c
2−1}*|c|}{2a*|c|*|c|}
| | c2−1 | |
x= |
| ( wyszlo jeszcze raz dziekuje . |
| | 2a|c| | |
25 lip 16:16
Mila:

Dobrze skrócone.
25 lip 17:43
25 lip 17:50