ciągłość funkcji
bimbam: ciągłość funkcji
dlaczego funkcja
| | sinx | |
f(x)= |
| dla x≠0 i f(0)=1 jest ciągła dla x≠0  |
| | x | |
Wiem, że jest nieciągła dla dla x=0, bo granice lewo i prawostronne nie są różne,
Czy chodzi o to, że jak mam wzór
to mogę podstawić za x dowolną liczbę np. 5 i prawdziwy będzie zapis
| | sin5 | |
lim5→0 |
| = 1  |
| | 5 | |
25 lip 09:19
bimbam: lewo i prawostronne są różne,
25 lip 09:20
john2: Chodzi Ci o zadanie 5.55 ?
25 lip 10:05
john2: Ta funkcja jest ciągła dla wszystkich x.
| | ⎧ | sinxx dla x ≠ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | 1 dla x = 0 |
|
f(0) = 1
25 lip 10:19
john2: oznacza, że jeśli argument sinusa zmierza do zera
| | π | |
(może tam być coś bardziej skomplikowanego zamiast x, np. |
| (x − 8)) |
| | 8 | |
i to co jest w mianowniku jest równe temu argumentowi, i oczywiście też zmierza do zera,
to cały ułamek zmierza do 1.
25 lip 10:21
bimbam: nie. Mi chodzi o zadanie 5.56
źle przepisałem początkowy wzór funkcji
Wzór jest następujący
| | sin x | |
f(x)= |
| i trzeba zbadać ciągłość funkcji, wiedząc, że x≠0, f(0)=1 |
| | IxI | |
25 lip 10:25
john2: Wtedy istotnie nie jest ciągła w x = 0
bo
25 lip 10:27
bimbam: Nie rozumiem tylko dlaczego funkcja
jest ciągła dla x≠0

Bo wiem, że dla x=0 funkcja jest
nieciągła
25 lip 10:33
john2: Ostatnio zdałem podobne pytanie i nie dostałem w pełni satysfakcjonującej odpowiedzi.
Np. za chwilę będziesz miał funkcję.
Wiadomo, że jest ciągła dla x ≠ 0 bo jest sumą dwóch funkcji ciągłych.
Ale można pytać dalej: dlaczego funkcja f(x) = x jest ciągłą ?
Na stronie 78 masz ciągłość najważniejszych funkcji.
Wielomian (a więc f(x) = x też) jest funkcją ciągłą dla wszystkich x.
| | sinx | |
Jeśli chodzi o f(x) = |
| |
| | x | |
Myślę, że jest to pewne złożenie funkcji, ale nie wiem jakich.
Chyba funkcji wymiernej i funkcji sinx.
I też to będzie ciągłe.
Generalnie w tego typu zdaniach jedynymi punktami podejrzanymi o nieciągłość są "przerwy" w
dziedzinie.
Albo niekoniecznie. Mogą być to też punkty "graniczne", dla których funkcja jest określona, np.
| | ⎧ | −2 dla x ≤ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | x3 − 2xx2 + 1 dla x >0 |
|
| | x3 − 2x | |
Ten ułamek to |
| |
| | x2 + 1 | |
Tu badamy ciągłość w punkcie x = 0
25 lip 10:49
Kacper:
Iloraz funkcji ciągłych jest ciągły w dziedzinie.
25 lip 11:14
bimbam: | | 1 | |
wiesz, właśnie nad tym samym przykładem [f(x) = x + |
| ]sobie siedziałem i taką notatkę |
| | x | |
zrobiłem.
Tu
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=15882
ktoś kto chyba się zna na matematyce pisze, że f. wymierne są ciągłe w swej dziedzinie.
Czyli tutaj dziedziną są x∊R−{0} Co jest de facto nie bezpośrednio napisane w Krysickim.
Bo na s. 78, twierdzenie 5.4.6, autor pisze, że funkcje wymierne są ciągłe dla tych wartości
x, przy których mianownik jest różny od zera.
Natomiast dziedziną f. wymiernej jest ten zbiór x, dla którego f. wymierna jest różna od zera.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1435.html
Zatem trzeba się zastanowić, czy ta funkcja jest ciągła, ale w
swojej dziedzinie
, tj.
dla x∊R−{0}
W podanym linku Galen pisze, że funkcja jest ciągła w zbiorze,jeśli jest ciągła w każdym
punkcie tego zbioru.
Funkcja jest ciągła w pewnym punkcie, gdy:
(1) granice lewo i prawostronne w tym punkcie są sobie równe oraz
(2) wartość funkcji w tym punkcie jest równa granicy lewo i prawostronnej.
Zatem funkcja jest ciągła w swej dziedzinie, gdy będzie ciągła w każdym punkcie swej dziedziny.
Więc np sprawdzam sobie, czy funkcja jest ciągła w punkcie a=5
granica lewostronna
Czyli granice lewo i prawostronne są sobie równe.(spełniony warunek (1))
| | 1 | |
Wartość funkcji w punkcie x=5 też jest równa 5 |
| (spełniony warunek (2)) |
| | 5 | |
Zatem warunki ciągłości funkcji w punkcie x=5 są spełnione.
Jeśli przyjęlibyśmy dowolny punkt z dziedziny funkcji, czyli z przedziału x∊R−{0}, to otrzymamy
też taki sam wniosek.
Myślę, że tak trzeba uzasadnić zadanie, w którym należy zbadać ciągłość
Mam nadzieję, że nie piszę tutaj głupot
25 lip 12:34
Kacper:
Cały "problem" z dowodzeniem w sposób o którym mówisz polega na pokazaniu, że jest to prawdą
dla dowolnego x z dziedziny, a konkretnie o zapis matematyczny.
Dlatego korzystamy z pewnych twierdzeń, żeby za każdym razem nie dowodzić, że wielomiany to
funkcje ciągłe.
Gdyby polecenie było "wykaż, że..." to wtedy możnaby twierdzić, że autor chce formalnego
dowodu.
25 lip 12:47
bimbam: 
ja jestem na etapie "rozwiąż" a nie na etapie "udowodnij".
Rozwiązać jest łatwiej niż udowodnić − moim zdaniem.
Ale żeby "rozwiązać", to muszę wiedzieć dlaczego tak to należy zrobić.
Na tym przykładzie chciałem sobie usystematyzować jakaś cząstkę wiedzy z tego zagadnienia
ciągłości funkcji.
25 lip 12:51
john2: Uporządkujmy.
Dziedziną funkcji wymiernej jest zbiór liczb rzeczywistych, pomijając liczby, dla których
mianownik równa się zero.
Funkcja wymierna jest ciągła w swojej dziedzinie.
Czyli funkcja wymierna jest ciągła dla tych wartości x, przy których mianownik jest różny od
zera.
Ja bym to ostatecznie zrobił tak:
| | 1 | |
jest sumą funkcji liniowej g(x) = x i funkcji wymiernej h(x) = |
| |
| | x | |
Funkcja wielomianowa g(x) jest ciągła dla wszystkich x.
Funkcja wymierna h(x) jest ciągła dla x ≠ 0.
Zatem f(x) jest ciągła dla x≠0.
25 lip 12:59
bimbam: moim zdaniem też OK
25 lip 13:01