Oblicz pole sześciokąta.
karla17: Oblicz pole sześciąkąta którego a=230cm.
23 lip 16:21
23 lip 17:17
Hajtowy: Benny, to ma być sześciokąt a nie sześcian
23 lip 17:27
Janek191:
| | a2 √3 | |
P = 6 * |
| = 1,5 a2 √3 |
| | 4 | |
23 lip 17:53
Benny: Jak ja to czytałem?
23 lip 17:57
23 lip 18:01
Kacper:
Ciekawe do jakiego wzoru podstawiła karla
23 lip 18:02
karla17: wyszło 137438,23 cm kwadratowych

czyli 13,75 m kwadratowych
23 lip 18:08
Janek191:
Może napisze ?
23 lip 18:08
Janek191:
Źle Ci wyszło

P = 137 275,5 cm
2 ≈ 13,73 m
2
23 lip 18:11
karla17: możesz to rozpisać?
23 lip 18:20
Metis:

A co jeśli to np. taki sześciokąt?
23 lip 18:58
Kacper:
Może niedokładny kalkulator?

A tak serio to volfram podaje wynik:
137438.2315805904132414028671984909723169115968898537028362282...
23 lip 19:00
Kacper:
Metis
23 lip 19:00
Metis: 
Nigdzie nie ma w poleceniu, że jest to sześciokąt foremny
23 lip 19:01
karla17: chodzi mi o sześciokąt foremny

musze obliczyc ile altana bedzie miała m kwadratowych
23 lip 19:09
Mila:

P
6−kąta=6*P
ΔABO
| | a2√3 | |
PΔABO= |
| , gdzie a=230cm=2,3m |
| | 4 | |
Dokończysz?
23 lip 20:10
Janek191:
Ja wziąłem 1,73 za
√3 i dlatego inny wynik.
24 lip 09:39
Mila:
W treści nie podano jakie trzeba przyjąć przybliżenie √3 więc jest dobrze,
a i tak trzeba zaokrąglić do całości, jesli to zadanie z kontekstem realistycznym.
24 lip 21:54