Geometria analityczna okręgi
WOTTOWNIK:

Siemka mam problem z takim zadankiem:
Znajdź równania wspólnych stycznych do okręgów (x−10)
2+y
2=36 oraz (x+5)
2+y
2=9.
narysowałem sobie rysunek ale nie wiem jak zacząć.
23 lip 10:21
J:
szykana styczna: y = ax + b ⇔ ax − y + b = 0
teraz wykorzystujesz wzór na odległość środka okregu od tej prostej, która jest równa
promieniowi okręgu .... z otrzymanego układu równań wyliczysz a i b ( cztery styczne )
23 lip 10:38
WOTTOWNIK: No mam coś takiego:
|10a+b|=|2b−10a|
0=16a2+10ab+15
23 lip 11:28
23 lip 11:46
WOTTOWNIK: no tak
23 lip 11:55
J:
1) I10a+bI = 6*√a2+1 /2
(10a + b)2 = 36(a2 + 1)
2) .... analogicznie
23 lip 12:42
WOTTOWNIK: no po porównaniu coś takiego otrzymałem 20a=b
23 lip 12:53
J:
a skąd to masz ?
23 lip 13:02
WOTTOWNIK: (10a+b)2=36(a2+1)
(−5a+b)2=9(a2+1)
9(10a+b)2=36(b−5a)2
...
20a=b
23 lip 13:11
J:
a dlaczego prawe strony mają być równe ?
23 lip 13:15
J:
masz uklad:
(10a + b)2 = 36(a2+1)
(b − 5a)2 = 9(a2+1)
23 lip 13:17
WOTTOWNIK: no tak
23 lip 13:18
WOTTOWNIK: siedzę przy tym już długo robię i nie może mi wyjść
23 lip 13:19
J:
masz wynik ?
23 lip 13:19
J:
w sensie odpowiedź ...
23 lip 13:20
WOTTOWNIK: Nie tylko treść
23 lip 13:32
WOTTOWNIK: Nie tylko treść
23 lip 13:33
daras: tak się tego nie rozwiąże albo..btrudno
należy rozwiązać 2 układy r−ń
styczna ma z r−niem okręgu tylko JEDEN punkt wspólny−1 rozwiązanie Δ = 0 itd.
23 lip 13:39
WOTTOWNIK: to już nic nie rozumiem
23 lip 13:53
23 lip 14:11
ZKS:
Aż tak trudno nie jest.
|10a + b| = 6
√a2 + 1
|b − 5a| = 3
√a2 + 1 ⇒ 2|b − 5a| = 6
√a2 + 1
|10a + b| = 2|b − 5a|
10a + b = 2b − 10a ∨ 10a + b = −2b + 10a
b = 20a ∨ b = 0.
Dla b = 0
5a = 3
√a2 + 1
25a
2 = 9a
2 + 9
dla b = 20a
15a = 9
√a2 + 1
225a
2 = 9a
2 + 9
| | 3 | | 1 | | 10 | |
(a = ± |
| ∧ b = 0) ∧ (a = ± |
| ∧ b = ± |
| ) |
| | 4 | | 2√6 | | √6 | |
23 lip 14:12
WOTTOWNIK: dzięki ZKS
23 lip 14:14
ZKS:
Oczywiście zgubiłem moduły tu
|5a| = 3√a2 + 1 oraz tutaj |15a| = 3√a2 + 1.
23 lip 14:20
WOTTOWNIK: a takie zadano, jestem w nim zielony
Znajdź równania prostych przechodzących przez punkt P(3; 2) i odcinających na osiach układu
współrzędnych odcinki OA i (OB takie, że pole trójkąta AOB jest równe 12.
23 lip 14:45
daras: w takim razie niczego sie nie nauczyłeś
WOTT chcesz tylko gotowców
23 lip 15:00
WOTTOWNIK: daras: Ja tych zadań mam kupę. I w nich mam trudności w rozwiązaniu. W tym zadaniu w ogóle nie
zrozumiałem treści. Nie wiem czy punkt O interpretować jako (0,0)
23 lip 15:12
WOTTOWNIK: Może ktoś podpowiedzieć?
23 lip 15:32
J:
tak ... punkt: O(0,0)
| | x | | y | |
postać odcinkowa prostej: |
| + |
| = 1 a = IOAI , b = IOBI |
| | a | | b | |
| | 3 | | 2 | |
z warunków zadania: |
| + |
| = 1 |
| | a | | b | |
23 lip 15:44
23 lip 16:17
daras: jak rozwiążesz sam albo choć przeanalizujesz ze 20 takich zadań, to nie będziesz miał kłopotu z
interpretacją i zrozum ieniem treści
na tym polega samodzielna nauka
24 lip 08:41
WOTTOWNIK:
I teraz podstawiam punkt A i P do równania prostej y=ax+b i wyznaczam jedną prostą, a później
drugą z B i P, ale nie wiem jeszcze dlaczego podstawiłem x=3 y=2 do tego wzorku
24 lip 10:55
WOTTOWNIK: jakbyście mogli mi to wytłumaczyć
24 lip 10:56
J:
| 3 | | 2 | | 2a | |
| + |
| = 1 ⇔ b = |
| |
| a | | b | | a−3 | |
| | 2a | |
a* |
| = 24 ⇔ 2a2 − 24a + 72 = 0 ⇒ a = 6, .... b = 4 |
| | a−3 | |
| | x | | y | | 2 | |
szukana prosta: |
| + |
| = 1 ⇔ y = − |
| x + 4 |
| | 6 | | 4 | | 3 | |
24 lip 11:37
WOTTOWNIK: znowu głupi błąd
24 lip 14:37
Hugo:
24 lip 15:09