Styczne do dwóch okręgów
Anka: Witajcie,
Znajdź równania wspólnych stycznych do okręgów x
2+y
2−2=0 i x
2+y
2−4x−4=0.
Doszłam do momentu:
I tu zupełnie doznałam zaćmienia i nie wiem co dalej... ALe wstyd.
29 kwi 16:57
Krzysiek: Szukam właśnie rozwiązań takiego zadania. Utknąłem w tym samym momencie
29 kwi 17:26
Anka: Serio, zero pomysłów? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
29 kwi 18:07
jikA:
| 2|b| | | |2a + b| | |
| = |
| / * √a2 + 1 |
| √a2 + 1 | | √a2 + 1 | |
2|b| = |2a + b|
2b = 2a + b ∨ 2b = −2a − b
dla b = 2a otrzymujemy
4a
2 = 2a
2 + 2
a
2 = 1 ⇒ a = ±1 ∧ b = ±2
| 4 | |
| a2 = 2a2 + 2 jak widzimy to równanie ma brak rozwiązań |
| 9 | |
Tak więc mamy dwie proste l : y = x + 2 albo k : y = −x − 2.
29 kwi 18:37
Anka: Dzięki
29 kwi 19:02
Eta:

2 sposób
|O
1O
2|=2, O
1(0,0) ,O
2(2,0) , r
1=
√2, r
2=2
√2
z podobieństwa trójkątów ACO
2 i ABO
1
| 2√2 | | |O1O2|+w | |
| = |
| ⇒ w= 2 , A(−2,0) |
| √2 | | w | |
tgα=1 to styczna : k
1: y= 1(x+2)+0 ⇒
k1 : y= x+2
styczna k
2 ⊥k
1 ⇒
k2 : y= −x−2
29 kwi 21:39
Ania: Mam pytanko co do 1 sposobu rozwiązania czy nie powinno być b>0 v b<0 i 4 przypadki a nie dwa
? A jeśli nie to dlaczego, mógłby mi to ktoś wytłumaczyć?
2 maj 12:20