| √1+a−2x2 −xa−1 | 1 | ||
= | |||
| √1+a−2x2+xa−1 | 4 |
| √1+(x2/a2)−x/a | 1 | ||
= | (pozbywam się mianownika | ||
| √1+1+(x2/a2)−x/a | 4 |
| x | x | |||
4(√1+(x2/a2)− | )=√1+x2/a2)+ | (po uporządkowaniu mam | ||
| a | a |
| x | x | |||
3√1+( | )2= 5 | |||
| a | a |
| x | x2 | |||
9(1+( | )2= 25 | (po lekkich przekszatalceniach dostane | ||
| a | a2 |
| x2 | ||
9=16 | teraz to pierwiastkuje pierwiastkiem stopnia drugiego i dostaje | |
| a2 |
| |x| | ||
3= 4 | czy mogę zapisac od razu ze | |
| |a| |
| x | 3 | |||
3=4 | to x= | a | ||
| a | 4 |
| x2 | ||
1+ | ≥0 | |
| a2 |
| x2 | ||
to | ≥−1 to x2≥−a2 to x (nie wiem jak to zapisac | |
| a2 |
| x | x | |||
Drugie zalozenie √1+( | )2≠− | (podnopszse do drugiej potęgi | ||
| a | a |
| (x | x | x | ||||
1+ | )2≠ (− | )2 ≠ | )2 czyli 1≠0 Ale co to daje ? | |||
| a | a | a |
| x2 | ||
1) 1+ | jest dodatnie ( dlaczego?) | |
| a2 |
| x | x | x | ||||
√1+(x2)/(a2)+ | =4*(√1+(x2)/(a2)− | ) /*(√1+(x2)/(a2)− | ) | |||
| a | a | a |
| x2 | x2 | x | ||||
1+ | − | =4*(√1+(x2)/(a2)− | )2 | |||
| a2 | a2 | a |
| 1 | x | ||
=(√1+(x2)/(a2)− | )2 /√.. | ||
| 4 | a |
Pozdrawiam
To tak
a≠0 bo przy a mamy ujemna potege i przejdzie do mianownika
| x2 | x2 | |||
1+ | jest dodatnie bo przy zalozeniu ze a≠0 | będzie dodatni i jeśli | ||
| a2 | a2 |
| 1 | x | ||
=√1+x2/a2− | |||
| 2 | a |
| 1 | x | ||
+ | =√1+x2/a2 /2 | ||
| 2 | a |
| 3 | ||
x= | a | |
| 4 |
5−latku przepraszam, że się wcinam..., ale
Mila zajrzysz tu https://matematykaszkolna.pl/forum/297213.html
mam sprawdzić to równanie z 22:21?
| x2 | ||
To znaczy to jest zalozenie co do pierwiastka czyli 1+ | ≥0 | |
| a2 |
| a2+x2 | |
≥0 | |
| a2 |
| 3 | ||
Odpowiedz to x= | a . | |
| 4 |
| x | 9 | x | 3 | x | 3 | |||||||
( | )2= | to | = | lub | = − | (to rozwiazamnie odrzucamy | ||||||
| a | 16 | a | 4 | a | 4 |
| x | ||
gdyz | >0 | |
| a |
| |x| | ||
3= 4 | ||
| |a| |
| x2 | ||
Tutaj zapytałem się czy moglem zapisac od razu z postaci 9=U16 | to rozwiązanie ? | |
| a2 |
| 3 | ||
x=− | a musisz odrzucić to rozwiązanie. | |
| 4 |
Jutro musze wstawac do pracy rano o 5 godzinie
ten sposób przyda się w następnym równaniu (ale to już jutro
| x | ||
ja proponuję na samym początku podstawić | =t i uzyskamy | |
| a |
| √1+t2−t | 1 | ||
= | |||
| √1+t2+t | 4 |
| (√1+t2−t) | 1 | ||
= | |||
| 1+t2−t | 4 |
| 1 | ||
(√1+t2−t)2− | =0 | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
(√1+t2−t− | )(√1+t2−t+ | )=0 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
√1+t2=t+ | (zał. t≥−1/2) lub √1+t2=t− | (zał. t≥1/2) podnoszą do kwadratu | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
1+t2=t2+t+ | lub 1+t2=t2−t+ | |||
| 4 | 4 |
| 3 | 3 | |||
t= | lub t=− | (sprzeczność) | ||
| 4 | 4 |
| x | 3 | ||
= | |||
| a | 4 |
| 3 | ||
x= | a | |
| 4 |
ja jednak chcialbym wrocic do mojego pierwszego postu tam gdzie jest
| x2 | x | |||
3*√1+ | =5* | i dalej do mojego pytania dotyczącego lewej strony tego równania | ||
| a2 | a |
.
Wlasciwie to o tym chciałem wczoraj rozmawiać