parametr
Asmander: Dla jakiej wartości parametru m nierówność (x−3m)(x−m−3)<0 jest spełniona przez każdą liczbę
rzeczywistą należącą do przedziału <1;3>
Δ≥0
1≤xw≤3
f(1)≥0
f(3)≥0
takie warunki tak?
20 lip 09:19
J:
Δ > 0
1 < xw < 3
f(1) = 0
f(3) = 0
20 lip 09:45
Asmander: mam takie warunki więc postanowiłem je rozwiązać, ale nie wyszło mi z odpowiedziami
na początku wymnożyłem oba nawiasy (x
2 − (4m+3)x +3m
2 +9m)
1) Δ>0
Δ=4m
2−12m+9
Δ=(2m−3)
2 > 0
2) f(1)=0
(1−3m)(−m−2)=0
3m
2+5m−2=0
3) f(3)=0
3m
2 −3m=0
m(3m−3)=0
m=0 v m=1
m∊{0,1}
4)1<x
w<3
gdzie mam błąd
20 lip 12:07
ZKS:
Mi się wydaję, że takie powinniśmy dać warunki f(1) ≤ 0 ∧ f(3) ≤ 0 razem z Δ i xw.
20 lip 12:17
20 lip 12:25
J:
Racja
ZKS ...

, nie zwróciłem uwagi, że przedział <1,3> jest domknięty...
20 lip 12:33
Asmander: 1) m∊R
3) m∊<0,1>
20 lip 12:35
J:
Musimy zaostrzyć warunki: f(1) < 0 oraz f(3) < 0
( funkcja nie może w tych punktach być równa 0 , ma być ujemna)
20 lip 12:44
Asmander: I teraz sie wszystko zgadza.
20 lip 12:54
ZKS:
Oczywiście przecież tam nie ma (1 ; 3) tylko jest [1 ; 3].
20 lip 12:58
ZKS:
Asmander widzę, że robisz wszystko jak automat.
Pokażę Ci jak prosto te wszystkie warunki można policzyć.
Na początku Δ > 0.
Zauważamy, że funkcję f(x) mamy już podaną w postaci iloczynowej, lecz musimy otrzymać
| | 3 | |
dwa różne pierwiastki, zatem 3m ≠ m + 3 ⇒ m ≠ |
| . |
| | 2 | |
Dalej f(1) < 0 analogicznie f(3) < 0.
Nic nie wymnażamy, ponieważ łatwo wszystko odczytać z postaci iloczynowej
| | 1 | |
(1 − 3m)(1 − m − 3) < 0 ⇒ (3m − 1)(m + 2) < 0 ⇒ m ∊ (−2 ; |
| ). |
| | 3 | |
Na końcu x
w, wykorzystujemy wiadomość, że wierzchołek jest równy średniej arytmetycznej
pierwiastków funkcji kwadratowej
| | x1 + x2 | | 3m + m + 3 | | 4m + 3 | |
xw = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 < 4m + 3 < 6
−1 < 4m < 3
20 lip 13:06
Asmander: Jakoś wole robić wszystko jak robot, bo jest mniejsza szansa na pomyłke.
Wszystkie warunki przez Ciebie były wykonane bardzo sprytnie.
20 lip 13:16
Asmander: i właśnie tutaj był sęk dlaczego to wszystko wymnożyłem.
20 lip 13:20
Asmaner: Czemu Δ>0? a nie ≥
20 lip 13:26
J:
Bo dla Δ = 0 funkcja przyjmowałaby tylko wartości nieujemne
20 lip 13:28
Asmaner: Przeciez Δ informuje tylko o ilości miejsc zerowych , 2, ,1, lub wcale
20 lip 13:29
J:

A teraz widzisz ?
20 lip 13:36
Asmaner: Nie

wytłumacz
20 lip 13:38
J:
dla: a > 0 i Δ = 0 ( jak na rysunku ) funkcja nie przyjmuje wartości ujemnych
20 lip 13:40
Asmaner: Zatem zeby ta funkcja osiagała wartości ujemne Δ<0 i a<0
wiec skąd Δ>0
20 lip 13:52
Asmander: (x−3m)(x−m−3)<0 bo a>0 i Δ>0 wtedy i tylko wtedy przyjmuje wartości ujemne
20 lip 13:57
20 lip 13:59
J:
przestań bredzić .... jak a > 0 i Δ > 0 , wtedy funkcja ma dwa miejsca zerowe i przyjmuje
zrówno wartości dodatnie, ujemne i równe zero ( trzeci rysunek u góry )
20 lip 14:03
Asmaner: DOBRA CZAJE
20 lip 14:10
Kacper:
Mozna było skorzystać z postaci iloczynowej
21 lip 10:57