Oblicz współrzędne punktu C
Shadowplay: Punkty A(−3,1) i B(2,−1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Odcinek AC jest zawarty w prostej
y=2x+7, a jedna ze środkowych trójkąta ma równanie y=x+4. Oblicz współrzędne punktu C.
Środkowa y=x+4 to środkowa boku |BC| ponieważ 2=−1+4
Zadanie rozwiązuję ze wzorów na współczynnik kierunkowy prostej
C (x,y)
| | x+3 | |
Współczynnik AC a1=2, więc 2 = |
| |
| | y−1 | |
| | x−2 | |
Współczynnik BC a2=−1, więc −1 = |
| |
| | y+1 | |
Rozwiązując tak zadanie wychodzi zły wynik. Znalazłam już inny sposób na rozwiązanie tego
zadania
jednak chciałabym wiedzieć co jest źle w sposobie pokazanym powyżej..
18 lip 14:02
5-latek: 2=−1+4 (ale to nie jest prawda
18 lip 14:17
Shadowplay: Już poprawiam:
−3+4=1
18 lip 14:20
Shadowplay: Inaczej. Jest to środkowa BC ponieważ:
| | 2 | |
−środkowa AB miałaby współczynnik |
| |
| | 5 | |
18 lip 14:28
5-latek:

y=2x+7 (czerwona
y=x+4 (zielona
Już z rysunku widać ze to będzie srodkowa boku BC
18 lip 14:46
Shadowplay: Czyli współczynnik prostej do której należy BC będzie równy −1, tak jak podstawiłam w zadaniu
18 lip 14:51
Shadowplay: Dalej nie wiem, gdzie w moim rozumowaniu jest błąd

Proszę o pomoc
18 lip 17:25
Eta:

A(−3,1)∊ do y=x+4 bo 1=−3+4 ⇒ 1=1
środkowa AS ma równanie y=x+4
i C∊ AC ⇒C(x, 2x+7)
| | xC+xB | | yC+yB | |
S środek odcinka BC to : xS= |
| i yS= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x+2 | | 2x+7−1 | |
xS= |
| i yS= |
| = x+3 i S∊y=x+4 |
| | 2 | | 2 | |
| | x+2 | |
zatem: x+3= |
| +4 ⇒ 2x+6=x+2+8 ⇒ x=4 to y=2*4+7= 15 |
| | 2 | |
odp:
C(4,15) i S(x, x+3)=
(3,7)
18 lip 17:54
18 lip 18:09
Shadowplay: Dziękuję, ale mi chodziło o wytknięcie błędu w moim sposobie rozwiązania tego zdania
18 lip 19:39