Prosze zrobcie to
lol: Dla myślących


(bardzo trudne)
Znajdź liczbę naturalną mniejszą od 1000 ,która przy dzieleniu przez10 daje resztę 9 , przy
dzieleniu przez 15 − resztę 14 a przy dzieleniu przez 21 − resztę 20 BŁAGAM POMOCY


!
7 kwi 19:27
Eta:
999
7 kwi 19:34
lol: nie
7 kwi 19:38
rafii: 209
7 kwi 19:43
lol: Dziekuje ale napisz jak to zrobiles pliss
7 kwi 19:44
kropka: metodą prób i błędów, ale to chyba nie jest 209
7 kwi 19:47
lol: a jaka
7 kwi 19:49
rafii: Tak właśnie to zrobiłem
7 kwi 19:50
kropka: tego nie wiem, ale 209 podzielone przez 21 nie daje reszty 20. Ta liczma ma chyba spełniac
wszystkie warunmi?
7 kwi 19:51
lol: aha ale kropka mowi ze to nie jest liczba 209
7 kwi 19:51
rafii: czemu

przecież spełnia wszystkie trzy warunki
7 kwi 19:54
lol: wlasnie niewiem sam sie pogubilem to jak w koncu
7 kwi 19:56
kropka: 209/21 nie daje reszty 20
7 kwi 19:56
lol: no to niewiem
7 kwi 19:57
lol: a liczba 419
7 kwi 19:58
7 kwi 20:08
Eta:
Przepraszam , nie otworzyłam postu i myślałam ,że:
ma to być liczba podzielna przez 10 i dająca resztę 9
7 kwi 20:12
lol: aha to jaka wkoncu nobo juz zwarjowalem ;&
7 kwi 20:13
Eta:
są to liczby: 209, 419, 629,839
7 kwi 20:15
Eta: zaraz napiszę
7 kwi 20:15
lol: oki
7 kwi 20:19
Eta:
n <1000
podzielna przez 21 i dajaca resztę 20 to: n= 21a+20 dla a={0,1,2,3,...... , 46}
podzielna prze 10 i dajaca resztę 9 to; a= 10b+9 dla b={ 0,1,2,....... }
zatem n= 21( 10b+9) +20 = 210b + 209 dla b={ 0,1,2,3}
podstawiajac za b= 0 mamy; 209 | 15 i reszta 14
b= 1 mamy: 210+209= 419 podzielna przez 15 daje resztę 14
b= 2 .......
b= 3 ...... dokończ
sprawdź podzielność przez 15 z resztą 14
największą taką liczbą < 1000 jest : 839
7 kwi 20:22
lol: BARDZO CI DZIEKUJE
7 kwi 20:38
lol: DZIEKUJE WAM ZA PRÓBY
7 kwi 20:39
doEta: Eta'o, mam nadzieję, że jakoś ujrzysz to zadanie. Odpowiedź jest dla mnie niezmiernie ważna z
uwagi na wakacyjne przygotowywania do matury rozszerzonej. Powiedz mi proszę, jak doszłaś do
tego wyniku? Dlaczego zignorowałaś zależność o tym, że liczba przy dzieleniu przez 15 daje
resztę 14? Dlaczego akurat zaczęłaś od podzielności przez 21, a nie np. przez 15? Skąd miałaś
pewność, że opisane przez Ciebie 'a' to nie jest błąd rzeczowy? Po prostu, nie mam pojęcia jak
doszłaś do wyniku. Na przykład zaczynając od 15
n=15a+14
a=10b+9
n=15(10b+9)+14 = 150b +149
No i fałsz... skąd miałaś pewność, że zaczynając jak zaczęłas wyjdzie dobrze? Byłbym
niezmiernie wdzięczny za odpowiedź, proszę..
18 lip 12:49
ta:
18 lip 14:23
Mila:
Eta chwilowo nieobecna.
a=10k+9, k∊N
a=15m+14, m∊N
a=21n+20 , n∊N
⇔
a+1 jest podzielne przez 10 i przez 15 i przez 21.
NWW(10,15,21)=21*10=210
a+1=210p, p∊N
210p<1000 i p∊N i p jest największą liczbą naturalną spełniającą tę nierówność.
21p<100
a+1=4*210
a+1=840
a=839
=====
18 lip 17:31