parametr
Asmander: dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji f(x) = √(m+1)x2 −2(m−1)x +3m−3 jest zbiór
wszystkich liczb rzeczywistych?
warunek Δ<0
tak?
18 lip 12:27
Metis: Δ≤0
18 lip 12:41
18 lip 12:41
5-latek: Czesc
Metis
18 lip 12:42
Metis: Witaj
5−latku 
Dopiero wszedłem, za chwilkę zajrzę do naszego postu.
Δ≤0
a>0
No i trzeba rozpatrywać II przypadek gdy m+1=0 , funkcja liniowa.
18 lip 12:49
5-latek: Ale delta musi być <0 a nie ≤0
18 lip 12:55
ZKS:
Metis 
.
18 lip 13:00
Metis: Czemu 5−latku ?
(m+1)x2 −2(m−1)x +3m−3≥0
Wtedy:
Δ≤0
a>0
18 lip 13:01
5-latek: Dostaniesz rozwiązanie rowne zero (ale może ja się myle
18 lip 13:20
Metis: Dokładnie

A pierwiastek 2 stopnia z 0 istnieje
18 lip 13:21
5-latek: Powiem CI ze istnieje (jak najbardziej
18 lip 13:24
Asmander: Δ≤0
Δ=4(m
2−2m+1) − 4*(m+1)(3m−3)=4m
2−8m+4 −4(3m
2−3)=4m
2−8m+4−12m
2+12
Δ=−8m
2−8m+16
m
2+m−2≥0
Δ=1+8=9
√Δ=3
m∊(−
∞,−2> u <1 , +
∞)
a>0
m+1>0
m>−1
{m∊(−1,+
∞)
{m∊(−
∞,−2> u <1, +
∞) →→ m∊<1,+
∞)
II
m+1=0
m=−1
dla m=−1
4x−6=0
4x=6
coś robie źle w drugim przypadku ?
18 lip 14:06
ZKS:
Prościej jest znowu zauważyć coś niż wszystko wymnażać przez siebie
Δ = [2(m − 1)]2 − 12(m + 1)(m − 1) = (m − 1)[2(m − 1) − 12(m + 1)].
Niby czemu coś źle robisz w drugim przypadku? Dla m = −1 otrzymujemy rozwiązanie dodatnie,
więc?
18 lip 14:11
Asmander: dziekuje za pomoc
18 lip 14:22