log i wyklad nr D
5-latek: Witam z rana

równanie logarytmiczne Zalozenie Liczby logarytmowane >0 czyli x>0
2(log2−log10)+log(5
√x+1)= log(5
1−√x+5)
| | 1 | | 5 | |
log( |
| )2+log(5√x+1)= log( |
| +5) (prawa strona do wspólnego mianownika ) |
| | 5 | | 5√x | |
| | 1 | | 5(1+5√x | |
log[ |
| *(5√x+1)]= log( |
| ) |
| | 25 | | 5√x | |
| | 1 | | 5(1+5√x | |
Teraz |
| *(5√x+1)= |
| |
| | 25 | | 5√x | |
| 1 | | 5(1+5√x) | |
| *(5√x+1)− |
| =0 (mnoze obie strony przez 25*5√x |
| 25 | | 5√x | |
5
p{x}}*(5
√x+1)−125(5
√x+1) =0
(5
√x+1)(5
x}−125)=0
5
√x+1=0 lub 5
√x−125=0
Pierwsze równanie nie ma rozwiązania
5
p{x}}−125=0
5
√x=125
5
√x=5
3
√x=3 to x=9
Zapis tutaj to tragedia ( no ale skoro nie można inaczej
13 lip 10:33
Benny: Witaj
5−latku.
Też mam taki wynik
13 lip 11:23
ZKS:

.
13 lip 11:27
5-latek: dziekuje

A może być takie zadanie na maturze ?
13 lip 11:36
daras: morze
14 lip 19:18
5-latek: Czesc
daras 
Jestes może nad morzem?
14 lip 19:21
daras: jestem...na etapie szukania miejscówki
14 lip 19:25
5-latek: To w takim razie życzę powodzenia
14 lip 20:16
daras: znalazłem za 28 zł
15 lip 13:23
daras: a Ty
5−latku zamierzasz całe wakacje rozwiązywać zadania? podziwiam Twój zapał i
wytrwałość
15 lip 13:28
5-latek: daras 
Teraz jestem do końca tygodnia na urlopie wiec mogę się tym zajac .
potem wezme się za równania trygonometryczne .
Poza tym jeszcze nie wiem czy nie pojde do szpitala . Zobaczymy po jutrzejszych badaniach .
Wyobraz sobie ze anemia niewiadomego pochodzenia
15 lip 14:52
Kacper:
Ty to wiecznie po lekarzach i szpitalach się włóczysz
15 lip 14:59
5-latek: Kacper ja bym tego nie robil tylko ze Pani doktor od medycyny pracy nie podpisala mi
badan okresowych . Popatrzyla gleboko w oczy i z pelnym sobie wdziękiem stwierdzila ze mam
anemie . Tez jej spojrzałem i powiedziałem jej niech sobie nawet nie zartuje , Ale ona znowu
powiedziała z enie zartuje . Tak z e jestem do tego zmuszony .
Poza tym jeśli możesz to to pomoz mi w tym zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/forum/297030.html
15 lip 15:05
daras: ja tez się kiedyś w poprzedniej dekadzie) włóczyłem ale przestałem, szkoda zdrowia

pij więcej czerwonego
16 lip 14:38
daras: PS. gdyby zobaczyła moje wyniki to...zamówiła by karawan
16 lip 14:39
5-latek: Czesc
daras 
Okazalo się po dzisiejszych wynikach ze pani doktor się pomylila i już mam podpisane badania
kontrolne .
Pewnie chciała zobaczyć mnie ogolonego bo w poniedziałek pojechałem do niej nieogolony
16 lip 20:47
daras: to ją zaskarż za straty na psychice i niech ci wykupi w ramach zadość uczynienia turnus nad
morzem <słonka>
17 lip 09:35
daras:
17 lip 09:35
5-latek: czesc
daras 
Wypoczywasz już nad morzem .
Wiesz ona była była cwana (bo powiedzila mi '' Obym się mylila''
17 lip 09:50
daras: dopiero od środy , jak pogoda sie poprawi
19 lip 09:15