12 lip 21:31
ZHU TING: (−2+ 3)2 = 4 − 12 + 9 = 1
12 lip 21:33
2332: Racja, moja głupota. Uznałem, że on najpierw wykonał dodawanie.
12 lip 21:35
ZKS:
Przecież −2 + 3 = 1, następnie podniósł do kwadratu 12 = 1.
12 lip 21:58
2332: Ale wg kolejności wykonywania działań najpierw jest potęgowanie.
13 lip 19:23
RJS:
Najpierw działania w nawiasie.
13 lip 19:25
Kacper: Wracamy do podstawówki
13 lip 20:12
Bogdan:
Można najpierw wykonać potęgowanie korzystając z wzoru skróconego mnożenia, można
też najpierw wykonać dzialania w nawiasie, można wykonać mnożenie (−2 + 3)*(−2 + 3), ale przede
wszystkim trzeba zachować zdrowy rozsądek i wybrać drogę najprostszą. Właściwie po wyborze
drogi prowadzącej do rozwiązania można ocenić umiejętności i wiedzę rozwiązującego.
13 lip 20:41
13 lip 20:46
Bogdan:
Nigdy na tym forum
Szymku nie przekazywałem informacji o sobie, więc Twoje
stwierdzenie "wiem, że jesteś ..." nie jest uzasadnione. Uwagę o zapisie liczby podzielnej
przez 12 zamieścilem w Twoim wątku
296994
13 lip 21:20