Zbiory
Szymon Snajper: Czy można zbiór liczb podzielnych przez 12 zapisać w ten sposób
A = {x: x ∊ Z i x=2m i x=3n i x=4p i m,n,p ∊ Z}
Z = zbiór liczb całkowitych
13 lip 16:51
Janek191:
A = { x : x = 12 n ∧ n ∊ ℤ }
13 lip 17:11
Szymon Snajper: Chciałbym odpowiedź na swoje pytanie

Tak jak ty, umiem to zapisać
13 lip 18:33
Mariusz: Można tak zapisać ale niepotrzebnie komplikujesz
Jeśli chcesz aby ci ten zapis przypominał cechę podzielności
to wystarczy podzielność przez trzy i przez cztery
13 lip 18:40
Bogdan:
Zgadzam się z Jankiem 191, a także zgadzam się z Mariuszem. Jeśli koniecznie
chcesz trzymać się swojego zapisu, to odpowiedz sobie na pytanie: jeśli liczba dzieli się
przez 4, to czy jednocześnie dzieli sie przez 2? Jeśli odpowiesz sobie twierdząco, to czy zapis
x = 2m jest potrzebny?
13 lip 21:18