Rownanie
5-latek: Czesc
henrys
Przypominasz sobie to wczorajszse zadanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/296954.html
Podczas posiedzenia

znalazłem blad
Zobacz post 21:06
To równanie powinno wygladac tak
2(2
√x+3)
2−1*x−0,5=4
2/√x−1
Teraz prawa strona = 2
2*2/√x−1= 2
4/√x−1
Dalej wiem jak rozwiazac to równanie
12 lip 12:28
5-latek: Witaj
J
12 lip 12:30
henrys: Cześć

2
2*2/√x−1 czy 2
2*2/(√x−1)
12 lip 12:32
5-latek: ten drugi zapis . Strasznie się takie potęgi ułamkowe się tutaj zle zapisuje .
No ale trzeba sobie jakos radzic
12 lip 12:35
henrys: Musiałeś coś źle przekształcić z lewej strony bo sprawdziłem to co napisałeś wczoraj i x=9 nie
spełnia tego równania
12 lip 12:39
5-latek: Pozniej sprawdze
12 lip 12:42
henrys: | | √x+3 | | √x+3 | |
Lewa strona 2*2 |
| =2 |
| +1 |
| | 2√x | | 2√x | |
| | √x+3 | | 4 | |
Równanie |
| +1= |
| |
| | 2√x | | √x−1 | |
12 lip 13:02
5-latek: i tak samo mi wyszlo
12 lip 13:29
5-latek: (3
√x+3)(
√x−1)= 4*2
√x
3x−3
√x+3
√x−3=8
√x
3x−8
√x−3=0
podstawiam
√x=t i t≥0
3t
2−8t−3=0
Δ= 64+36=100
√100=10
√x=3 to x=9
12 lip 16:21
Mila:
12 lip 20:32
5-latek: No widzisz . Taki szczegol i tyle zachodu
12 lip 20:33