tr prost
gimnazjalista:
Są jakieś warunki dla boków w trójkącie prostokątnym takie ze np dwa boki maja byc dluzsze
od trzeciego czy cos? Bo majac podane ze dwa boki maja np 5 i 7 a trzeci x i mam to wyliczyc to
nie
wiem w ktore boki wpisac to 5 i 7 zeby liczyc x z pitagorasa...
10 lip 12:57
Asmander: krótsza przyprostokątna dodać dłuższą przyprostokątną do przeciwprostokątnej
a2+b2=c2
10 lip 13:11
10 lip 13:12
5-latek: Najlepiej napisz tresc zadania (całego
10 lip 13:14
gimnazjalista: Nie mam konkretnego zdania, interesuje mnie tylko to jakie warunki musza spelniac
boki w trojkacie prostokatnym poza a2 + b2 = c2 żeby ten trójkąt mógł istnieć.
Oczywiście mam na mysli zaleznosci miedzy dlugosciami bokow, bo to ze wszystkie
musza byc wieksze od 0 to wiem..
10 lip 14:03
Przemysław:
a≤b+c
b≤a+c
c≤a+b
coś takiego?
z tym, że to w każdym trójkącie, więc nie wiem
10 lip 14:06
gimnazjalista: innymi słowy 2 dowolne boki muszą być większe lub równe trzeciemu?
10 lip 14:09
Patryk97: Suma długości dwóch dowolnych boków trójkąta musi być WIĘKSZA( nie może być równa) od długości
trzeciego boku
10 lip 15:02
gimnazjalista: Dziękuje @Patryk97
10 lip 15:06
Patryk97: To teraz takie zadanie

Ile będzie wynosić obwód trójkąta o bokach 3cm, 4cm i 7cm?
10 lip 15:13
10 lip 15:27
gimnazjalista: swoją drogą to jest jakiś program do rysowania trójkątów, które nie istnieją? żeby
zobaczyć jakby +/− wyglądały?
10 lip 15:28
Patryk97: Po pierwsze to taki trójąt nie istnieje, a po drugie jak coś to obwód liczymy dodając boki, a
nie mnożąc je przez siebie
10 lip 15:29
gimnazjalista: To był żart
10 lip 15:37
AS: Połowa obwodu trójkąta musi być większa od każdego z boków.
10 lip 16:23
5-latek: Nierownosc trojkata jest to twierdzenie matematyczne które mowi o tym ze dla dowolnego
trojkata miara każdego boku musi być mniejsza lub rownna sumie miar dwóch pozostałych bokow
, ale wieksza lub rowna od roznicy ich miar .
10 lip 16:34
Przemysław:

@gimnazjalista − nie istnieją, bo nie domkniesz trójkąta jeżeli warunek nie będzie spełniony,
zostanie Ci coś np takiego jak na rysunku, więc tu raczej program nie pomoże.
@Patryk97 dziękuję za poprawienie, bo faktycznie w przypadku równości to to nie byłby trójkąt −
trzy punkty leżałyby na jednej prostej
10 lip 16:47
PW: 5−latku, na pewno nierówność trójkąta jest twierdzeniem?
10 lip 19:24
Kacper:
PW chyba niektórzy autorzy podają inne aksjomaty i na ich podstawie dowodzą nierówność
trójkąta
10 lip 19:30
pigor: ..., piszesz dość mętnie coś takiego :
mając podane dwa boki np. 5 i 7, a trzeci x znaleźć Δ prostokątny;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to może ja na powyższy temat powiem tak :
jeśli (x < 5+7 i 5 < x+7 i 7 < x+5) ⇔ z < 12 i x >−2 i x >2 ⇔
⇔ (*)
2 < x < 12 − warunek istnienia Δ o bokach długości
x,5,7 ,
to wśród nich znajdziesz Δ prostokątny ⇔
⇔ x
2= 5
2+7
2 v 5
2= x
2+7
2 v 7
2= x
2+5
2 ⇔ x
2= 74 v x∊∅ v x
2=24,
a stąd i z (*) x=
√74 ≈ 9 v x=
√24 ≈ 5, czyli możesz sobie zbudować
2 Δ prostokątne o bokach długości
(5,7,√74) lub
(√24,5,7) . ...
10 lip 21:45