Prostokąt, którego przekątne zostały podzielone na 3 równe części
Shadowplay: Z przeciwległych wierzchołków prostokąta poprowadzono dwa odcinki prostopadłe
do jego przekątnej i dzielące ją na trzy równe części. Wiedząc, że dłuższy bok ma długość 5cm.,
oblicz długość krótszego boku i pole tego prostokąta.
7 lip 12:04
7 lip 12:16
Shadowplay:

A czy rozwiązywanie tego układem równań:
a, b − długości boków trójkąta, a=5cm
h − wysokość
x − dł przekątnej podzielonej na 3 części
ab = 1/2 * 2* 2xh+ 1/2 * 2xh → ab=3xh
a
2 + b
2 = 9x
2
h
2 + x
2 = b
2
Nie znamy h, x ,b
Czy tak może być? Jeśli nie, to co jest źle?
7 lip 15:13
Kacper:
Rozwiązać − ocenić poprawność − wyciągnąć wnioski.
7 lip 15:20
Shadowplay: Rozwiązanie nie jest poprawne, ale nie potrafię wywnioskować dlaczego
7 lip 15:23
Mila:
Twoje obliczenia :
a2 + b2 = 9x2
h2 + x2 = b2
cd.
h=√2x*x Wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego jest równa średniej geometrycznej
długości odcinków,
na które podzieliła przeciwprostokątną. ( to wynika z podobieństwa odpowiednich trójkątów)
h2=2x2
2x2+x2=b2
3x2=b2
a2+b2=9x2
25+3x2=9x2
25=6x2
Dalej licz sam
7 lip 19:52