Geometria:/
Michcio: Z przeciwległych wierzchołków prostokąta poprowadzono dwa odcinki prostopadłe do jego
przekątnej i dzielące ją na trzy równe części. Wiedząc że dłuższy bok wynosi 5cm oblicz
długość krótszego boku i Pole prostokąta
20 cze 11:07
20 cze 11:33
Kacper:
20 cze 13:47
Michcio:
20 cze 15:10
prosta:
można korzystać z podobieństwa:
i teraz tw. Pitagorasa: y
2+5
2=(3x)
2
| | 5√2 | |
potwierdza się twoje obliczenie: y2=12,5 ⇒ y= |
| |
| | 2 | |
20 cze 16:51
Mila:

ΔCEB∼ΔABC⇔
b
2=3x
2
Z tw. Pitagorasa w ΔABC:
(3x)
2=5
2+b
2
9x
2=25+3x
2
6x
2=25
==========
20 cze 19:08