Zadanie nr 7
5-latek: mam jeszcze jedna postac takiego równania wykładniczego które można rozwiazac metoda
elementarna
na literach nie wychodzi tutaj to pisanie wiec może wezne przykład takie równania i sprobuje
według tego schematu rozwiazac
2
x+1+3
x+2= 2
x+3+3
x
Rownanie to doprowadzamy do postaci takiej aby po jedneji po drugiej stronie rowniania mieć
jednakowe podstawy poteg wiec
2
x+1−2
x+3= 3
x−3
x+2
Teraz stosujemy prawo mnożenia poteg o tych samych podstawachi dostaniemy
2
x*2−2
x*2
3 = 3
x−3
x*3
2
Tera wylaczamy funkcje wykładnicze przed nawias
2
x(2−8)=3
x(1−9)
Dochodze do tego momentu i tu mam problem gdyż
| | 2/td> | | 8 | | 6 | |
( |
| x = |
| dlaczego ? Skoro dzielimy stronami to powinno być = |
| |
| | 3 | | 6 | | 8 | |
Tu proszse o wyjasniennie (albo ja czegos nie kojarze
6 lip 09:25
6 lip 09:31
Saizou :
a teraz już jasno
6 lip 09:46
Benny: Ja tu obustronnie zlogarytmowałem logarytmem o podstawie 2, żeby się trochę uprościło
x*(1−log
23)=3−log
26 log
26=1+log
23
x*(1−log
23)=2−log
23
6 lip 09:56
john2: Ja proponuję tak
| | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )x = |
| * ( |
| )log 2/3 2 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
( |
| )x = ( |
| )log 2/3 2 + 1 |
| | 3 | | 3 | |
x = log
2/3 2 + 1
6 lip 10:06
Eta:
6 lip 10:15
6 lip 10:16
john2: Ja i geometria

w dodatku z poleceniem "Wykaż". Obawiam się, że nie dam rady.
6 lip 10:24
Eta:
6 lip 10:25
john2: Próbowałem, ale nie umiem. Wydaje mi się, że taki trójkąt musi być równoramienny, ale nie wiem,
czy ta wiedza jakoś pomaga.
6 lip 10:43
5-latek: dziekuje wszystkim

jednak praca pomaga na umysl . Poszsedlem rabac drzewo na opal i w tym czasie przemyslalem to
sobie .
Przeciez tu mam postac rownaia
k*a
f(x)=l*b
g(x) Rozwiazanie zaprezentowal Benny .
Ja dalej rozwiązanie znalem ale chodzilo mi bardziej o to co napisał
Saizou
6 lip 12:31