trójkąt
uff jak gorąco !: W trójkącie ostrokątnym ABC , na bokach AC i BC zbudowano na zewnątrz
prostokąty ACMN i BCKL o jednakowych polach. Wiedząc,że P jest środkiem odcinka MK
i punkt O jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC wykaż,że punkty O , C, P
są współliniowe.
5 lip 17:53
uff jak gorąco !:

Zad.2
Dane są koła ( jak na rys.) o promieniach długości: 2,4,4,6
Wykaż ,że pola (
zielone i
rude są równe
5 lip 18:11
5-latek: ale upał
5 lip 18:23
uff jak gorąco !:
5 lip 18:32
henrys: Piękne...
5 lip 18:36
Mila:
Czy środki małych okręgów leżą na najdłuższym okręgu?
5 lip 18:37
henrys: Rozumiem, że małe kółka nie mogą na siebie zachodzić
5 lip 18:42
uff jak gorąco !:
Odp : @ Mili .... nie
5 lip 18:44
uff jak gorąco !:
5 lip 19:18
PW: Ruszanie małymi kółkami w górę lub w dół powoduje wzrost lub ubytek zielonych pól, o tyle samo
rośnie lub maleje czerwone pole.
Zacząć od takiego położenia małych kół, że są styczne zewnętrznie z dużym kołem. Wtedy czerwone
pole to π62 = 36π, a zielone pola to 2π42 + π22 = 36π. Na razie się zgadza − czerwone i
suma zielonych pól są równe. Wystarczy udowodnić prawdziwość pierwszego zdania.
5 lip 20:52
uff jak gorąco !:
Białe pola oznaczam P
1, P
1, P
2
zatem pole
zielone jest równe: 2*16π+4π −(2P
1+P
2)= 36π−(2p
1+P
2)
pole
rude jest równe : 36π− (2P
1+P
2)
wniosek : P
zielone= P
rude
5 lip 21:45
bezendu:
5 lip 21:48
5 lip 21:49
bezendu:
To środkowe
5 lip 22:01
uff jak gorąco !:
5 lip 22:12
uff jak gorąco !:
Zadanie 1/ ..... wciąż czeka ...

Kto chętny?
5 lip 22:13
bezendu:
Pisz do
Ety jak wpadnie to pewnie zrobi
5 lip 22:17
uff jak gorąco !:
A potrafi?
5 lip 22:18
Mila:
Eta pisze do Ety?
5 lip 22:19
bezendu:
To zdolna bestia
5 lip 22:23
uff jak gorąco !:
Pod koniec tygodnia jadę na 2 tyg. do Łeby
5 lip 22:28
bezendu:
5 lip 23:00
Mila:
A potem do Nałęczowa.
5 lip 23:09
bezendu:
Do Sopotu na molo albo do Gdańska/Oliwy do zoo. Polecam
5 lip 23:13
uff jak gorąco !:
W sierpniu jadę do Iwonicza Zdroju ... polecam
5 lip 23:20
bezendu:
A potem Eta z gór przynosi zadania dla gadów które piszą maturę
5 lip 23:22
Hajtowy: HAHAHAH XD
5 lip 23:39
uff jak gorąco !:
A zad. 1 .... czeka
5 lip 23:39
uff jak gorąco !: A co na to
Kacper
5 lip 23:50
bezendu: Też mu gorąco w tali upał
5 lip 23:53
uff jak gorąco !:

Może też podlega pod art. 216 kk ?
5 lip 23:59
Daras: To już musisz zapytać twojego guru ponieważ ściganie odbywa się z oskarżenia prywatnego.
6 lip 00:05
Mariusz: Ładny rysunek
Jest do niego jakieś zadanie
6 lip 03:04
Mariusz:
6 lip 03:09
Damian1996: W pierwszym zadaniu próbowałbym tak:
Punkty P oraz O leżą na jednej prostej. Aby wykazać, że punkt C, również leży na tej prostej,
musimy udowodnić, że ∡OCP jest półpełny.
Skoro ACMN jest prostokątem, to ∡ACM=90 stopni.
Zauważmy, że ΔAOC jest równoramienny, więc ∡OCA=∡CAO=α.
Kąty OCA i PCK są wierzchołkowe, czyli oba mają miarę α.
Kąty BCO i MCP również są wierzchołkowe, więc mają równe miary.
A ponieważ ∡BCO+∡MCP=180−2α, to ∡MCP=90−α.
Czyli ∡OCP=90+α+(90−α)=180 stopni, cnw.
Poprawcie mnie, jeśli strzeliłem jakiegoś blefa
6 lip 11:26
anaisy: Damian1996, kąty OCA i PSK są wierzchołkowe tylko wtedy, gdy P, C, O leżą na jednej
prostej. A to dopiero chcemy udowodnić.
6 lip 15:56
Damian1996: Tak, tak.. Za łatwe by to było

W dodatku z pominięciem dwóch (zapewne istotnych) danych z
treści zadania
6 lip 16:19
anaisy: Oznaczmy AC=a, BC=b, MC=bx, wtedy z założeń zadania mamy CK=ax. Niech teraz R będzie punktem po
przeciwnej stronie MK niż C, takim, że RM=bk i RK=ak. Wtedy trójkąty ACB i KRM są podobne.
Ponadto mamy ∡MCK+∡MRK=∡MCK+∡ACB=180[deg]. Stąd wniosek, że punkty R, K, C, M leżą na jednym
okręgu. Ponadto RK*MC=CK*MR, czyli RC jest symedianą w trójkacie MCK. Stąd ∡DCM=∡RCK, a z tw.
o kątach opartych na tym samym łuku (w (RKCM)) ∡RCK=∡RMK, zatem z podobieństwa RKM i ABC mamy
∡DCM=∡CBA. Ponieważ ABC jest ostrokątny, więc ∡ACO=90[deg]−∡CBA, skąd ∡ACO+∡DCM=90[deg], czyli
D, C, O są współliniowe.
6 lip 16:30
Eta:
Szkoda,że bez rysunku ( rysunek to podstawa do tego typu zadań
6 lip 17:12
bezendu:
Rys: 5 lip 2015 23:59
6 lip 17:14
Eta:
6 lip 17:15
anaisy: Eta, przecież opisałam dokładnie, jak konstruujemy dane punkty. Jeżeli ktoś będzie
zainteresowany tym zadaniem, z pewnością narysuje sobie rysunek.
6 lip 18:26
Eta:
W nagrodę ...
6 lip 18:50
anaisy:
6 lip 18:53
Eta:
Kolejne zadanie z
planimetrii,która sprawia uczniom najwięcej kłopotów
Zad.3 Przekątne AC i BD czworokąta wypukłego ABCD przecinają się w punkcie S.
Punkt E jest środkiem boku DC. Prosta poprowadzona przez punkty E i S przecina
bok AB w punkcie F.
| | P(ΔASD) | | |AF| | |
Wykaż ,że |
| = |
| |
| | P(ΔBSC) | | |FB| | |
P.S . Przedstawić dowód wraz z rysunkiem
Powodzenia
6 lip 19:06
anaisy:

Niech K i L będą środkami DA i CB a punkty F i G rzutami prostokątnymi D na AC i C na BD oraz
J=KE∩DF i M=EL∩CG.
| | [ADS] | | [ASE] | |
Lemat 1.: |
| = |
| |
| | [BCS] | | [BSE] | |
Dowód: Zauważmy, że trójkąty ASE i ADS mają jeden wspólny bok oraz wysokość trójkąta ADS op. na
ten bok jest dwa razy dłuższa od wysokości ASE op. na ten bok (z definicji punktu K). Stąd
| | [ASE] | | 1 | | [ESB] | | 1 | |
|
| = |
| . Analogicznie mamy |
| = |
| . Stąd |
| | [ADS] | | 2 | | [SCB] | | 2 | |
| | [ASE] | | [ESB] | | [ADS] | | [ASE] | |
|
| = |
| , czyli również |
| = |
| . |
| | [ADS] | | [SCB] | | [BCS] | | [BSE] | |
| | [ASE] | | [ASF] | |
Lemat 2.: |
| = |
| . |
| | [BSE] | | [BSF] | |
Dowód. Niech a, b oznaczają odpowiednio odległości punktów A, B od EF. Wtedy:
Stąd łatwo wynika dowodzona równość
| | [ASF] | | AF | |
Lemat 3.: |
| = |
| . |
| | [BSF] | | BF | |
Dowód: Niech c oznacza odległość punktu S od AB. Wtedy
| | [ASF] | | AF*c*1/2 | | AF | |
|
| = |
| = |
| . |
| | [SFB] | | FB*c*1/2 | | BF | |
Łącząc te trzy lematy uzyskujemy tezę.
6 lip 19:47
anaisy: Zrobiła się mała kolizja oznaczeń, ale łatwo to naprawić: Punkt F zaznaczony na rysunku jest
wykorzystywany tylko w lemacie 1.
6 lip 19:53
Eta:

Podaję inny sposób:
| | P(ΔASD) | | |AF| | |
Teza: |
| = |
| |
| | P(ΔBSC) | | |FB| | |
Wykreślam trapez MBCD ( jak na rys.)
Z podobieństwa trójkątów MBS i DCS i z treści zadania |DE|=|EC| ⇒ |MN|=|NB|
SN jest środkową trójkątów MBS i MBF⇒ P(ΔMNS)=P(ΔBNS) i P(ΔMNF)=P(ΔBNF)
to P(ΔMFS)=P(ΔBFS)
z własności w trapezie ⇒ P(ΔMSD)=P(ΔBSC)
zatem:
| P(ΔASD) | | PΔASD) | | |AS| | | P(ΔAFS) | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| P(ΔBSC) | | P(ΔMSD) | | |MS| | | P(ΔMFS) | |
| | P(ΔAFS) | | |AF| | |
= |
| = |
| |
| | P(ΔBFS) | | |FB| | |
c.n.w
6 lip 21:54
Mila:
Trapez dobry na wszystko
6 lip 22:31
Eta:
Szkoda ,że na upał nie pomaga
6 lip 22:57
Metis:
6 lip 23:06
Eta:
Uffff jak gorąco
6 lip 23:19
Eta:
No i ....
anaisy zamilkła?
6 lip 23:44