Całka oznaczona
mateusz: Witam mam do policzenia całkę oznaczoną 4xe−xdx o granicach dolna:0 górna 2ln3, po obliczeniu
całki i wstawieniu granic wyszło mi −4e−2ln3(2ln3+1) może mnie ktoś naprowadzić jak dalej
rozwiązywać aby dojść do wyniku? Z góry dziękuję.
2 lip 16:11
2 lip 17:21
Tyrmand: i czwarty od góry też
2 lip 17:23
Tyrmand: Ponadto, chyba zapomniałeś o dolnej granicy całkowania w wyniku.
2 lip 17:24
mateusz: No tak granicy z 0 nie zapisałem tutaj udało mi się samemu dojść do tych wzorów ale dziękuję za
odpowiedź.
2 lip 18:03
Mila:
0∫
2ln(3)4xe
−xdx =
Całka nieoznaczona
∫4xe
−xdx =
[−x=t, x=−t,dx=−dt]
=4∫(−t)*e
t*(−dt)=4∫te
t dt= przez części
[t=u, dt=du, dv=e
t dt, v=e
t]
..=4*[t*e
t−∫e
t dt]=4*(t*e
t−e
t)=4e
t*(t−1)= 4e
−x*(−x−1)
0∫
2ln(3)4xe
−xdx =4*[e
−x*(−x−1)]
02ln(3)=
=4*e
−2ln(3)*(−2ln(3)−1)−4*(e
0*(0−1))]=4*e
ln(3−2)*(−2ln(3)−1)−4*(−1)
===============
2 lip 18:26