Ekstrema
A4Tech: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
f(x,y) = x
2 + xy + y
2 − 24ln(y)
Proszę o pomoc
30 cze 14:59
30 cze 15:01
A4Tech: Dużo mi to nie dało... Coś więcej? Jakieś pełne fajne rozwiązanie?
Bardzo mi zależy
30 cze 15:08
ICSP: Przecież masz na dole schemat. Wystarczy go zastosować
30 cze 15:09
J:
to może chociaż policz pochodne cząstkowe
30 cze 15:09
30 cze 15:11
J:
teraz rozwiąż ukad równań:
fx =0
fy = 0
30 cze 15:13
30 cze 15:14
J:
taki
30 cze 15:15
A4Tech: | | 24 | |
Ale jak skoro jest − |
| ? Nie ogarniam... |
| | y | |
30 cze 15:16
30 cze 15:18
A4Tech: Wyszło mi, że:
x=4
y=−2
30 cze 15:19
J:
coś źle liczysz ..... y z pierwszego wstaw do drugiego
30 cze 15:20
J:
masz dostać: P1 = (2,−4) , P2 = (−2,4)
30 cze 15:22
A4Tech: Dalej mi wyszło, że x=4
30 cze 15:22
J:
pokaż te swoje rachunki
30 cze 15:23
30 cze 15:24
A4Tech:
okej mam błąd

6x
2=24
x
2=4
x=2 v x=−2
y=−4 v x=4
30 cze 15:26
J:
teraz drugie pochodne
30 cze 15:27
A4Tech: Tzn. z czego mam te pochodne liczyć?
30 cze 15:28
A4Tech:
Mam policzyć pochodną z 2x+y?
30 cze 15:29
J:
z pierwszych
fxx , fxy , fyx , fyy
30 cze 15:30
J:
fxx − pochodna po x z fx
30 cze 15:31
A4Tech:
fxx = 2 ?
30 cze 15:33
J:
tak ... i dalej
30 cze 15:36
30 cze 15:37
A4Tech: fxy = 1 ?
30 cze 15:40
J:
tak ... oraz fxy = fyx = 1
teraz tworzysz wyznacznik:
fxx fxy
fyx fyy
i liczysz jego wartość w punktach: P1 oraz P2
30 cze 15:40
30 cze 15:44
J:
Muszę kończyć ... dla obydwu punktów wyjdzie wyznacznik dodatni, a to oznacza,że funkcja ma w
tych punktach ekstremum, a ponieważ w obu przypadkach fxx >0 , więc są to minima lokalne
30 cze 15:45
J:
Wyznacznik:
2 1
... i zauważ,że zarówno dla: y = 4 , jak i y = −4 jest on dodatni
30 cze 15:47
ICSP: J nie baw się w zespolone.
30 cze 15:49
A4Tech: Ale ja chce proste rozwiązanie... jak dla dziecka z podstawówki bo chcę to ogarnąć
30 cze 15:50
J:
Witaj
ICSP ... nie łapię
30 cze 15:51
ICSP: Dziedzinę naszej funkcji ustaliłeś ?
30 cze 15:52
J:
Teraz "zajarzyłem"

... dzięki za poprawienie
30 cze 15:53
J:
do autora ... dlaczego punkt P(2,−4) .. odrzucamy ?
30 cze 15:53