wykresy i wlasnosci funkcji
5-latek: Zadanie :
Naszkicuj wykres funkcji f(x)= [x] i g(x)= x−[x]
Która z tych funcji jest okresowa
Jaki jest jej okres zasadniczy
Wykres funkcji f(x) potrafie naszkicować natomiast g(x) już nie
28 cze 12:33
Janek191:
Poszukaj w Wikipedii
Podłoga i sufit
28 cze 12:47
Benny: To nie będzie po prostu y=x, dla x∊<0;1>?
28 cze 12:47
Janek191:
Nie, Df = ℛ
28 cze 12:57
Godzio:
g(x) to akurat część ułamkowa, ani podłoga ani sufit

Wstawiaj sobie różne argumenty i wyliczaj wartości
g(0.11) = 0.11
g(0.77) = 0.77
g(1.11) = 0.11
g(1.77) = 0.77
itd.
28 cze 13:02
Benny: @Janek191 znaczy chodziło mi o to, ale jakoś nie wiedziałem jak zapisać. Po prostu ta
funkcja przyjmuje wartości od 0 do 1.
28 cze 13:05
ZKS:
To zbiór wartości inaczej się oznacza, a Ty zapisałeś to jak dziedzinę.
28 cze 13:07
Janek191:
ZWf , ZW − zbiór wartości
28 cze 13:09
=+=:

g(x)= x−[x] −−− mantysa , g(x)∊<0,1)
28 cze 13:13
5-latek: Dzieki za odpowiedzi
sam się lapie za glowe jak moglem tego nie wiedzieć (jeśli chodzi o wykres

Natomiast jeśli można to prosiłbym o odpowiedzi na pozostale pytania
28 cze 13:28
Janek191:
Widać, że ta funkcja jest okresowa
Okres zasadniczy = 1
g( x + 1) = g(x)
28 cze 13:31
5-latek: dzięki
Janek Pozdrawiam
28 cze 13:35
Janek191:
28 cze 13:36
28 cze 18:41
5-latek: dzień dobry
Milu 
Pozdrawiam

Wczoraj czytałem ale na szybko . Dzisiaj przeczytam dokładnie
Co do wykres y=x−[x] to przecież jakiś czas temu go rysowałem (no coz zapomniałem
28 cze 18:45
5-latek: Jeszcze będę musial sobie przypomnieć z klasy 1 o składaniu funkcji bo przegladalem wlasnie
teraz Anusiaka z kalsy 2 o wielomianach i tam sa takie zadania
28 cze 18:54