aa
Hugo: Udowodnij, że dla każdego n ∈ N+: 9|7
n + 3n −1
jak do tego podejść

?
28 cze 00:17
ICSP: Narzędzie zwane indukcją powinno załatwić sprawę.
28 cze 00:19
Hugo: a
n =7
n + n −1 = 9k

a
n+1 = 7
n+1 + (n+1) −1 = 7* 7
n + n = 6*7
n +
7n + n −1 +1
podstawiamy:
9k + 6*7
n +1 −,− ale to mało daje

?
28 cze 00:21
Hugo: @ICSP tzn jak? naprowadź :x nie chodzi o rozwiązywanie mi zadan Hugo chciałby poznać jak to sie
robi i nauczyc
28 cze 00:21
ICSP: Przecież indukcja jest schematyczna.
28 cze 00:24
28 cze 00:25
Janek191:
9 I 7n + 3n − 1 dla każdego n ∊ℕ+
1) n = 1
71 + 3*1 − 1 = 9 ok
2)
zakładamy, że zachodzi podzielność przez 9 dla liczby n, czyli 7n +3 n −1 = 9 k,
k ∊ ℕ+,
zatem 7n = 9 k − 3n + 1
Mamy pokazać,że z podzielności dla n wynika podzielność dla n + 1, czyli że
7n+1 + 3*( n +1) − 1 jest podzielne przez 9
Mamy
7n+1 + 3*( n +1) − 1 = 7*7n + 3 n + 3 − 1 = 7*( 9 k − 3 n + 1) + 3 n + 2 =
= 7*9k − 21 n + 7 + 3n + 2 = 7*9k −18 n + 9 = 9*( 7 k − 2 n + 1) − liczba podzielna przez 9
Na mocy indukcji matematycznej mamy 9 I 7n + 3n − 1 dla każdej liczby n ∊ N+.
28 cze 09:21