#EGZAMIN#2#
bezendu:
| | x | |
Obliczyć pochodną kierunkową funkcji f(x,y)= |
| w punkcie (x0, y0 |
| | √x2−2y2 | |
| | 3π | |
) = (2,1) w kierunku wersora 𝑣⃗ tworzącego kąt α= |
| z dodatnią częścią osi ox |
| | 4 | |
Moje rozwiązanie w linku.
http://zapodaj.net/6eaac27466a41.jpg.html
26 cze 21:20
bezendu:
.
26 cze 21:54
bezendu: ?
27 cze 11:46
bezendu: ?
27 cze 13:50
bezendu: ?
27 cze 17:50
bezendu:
Up
27 cze 21:18
bezendu:
| | y | |
Całka ∬D |
| dxdy 1≤x2+y2≤9 x≥y≥0 |
| | x4 | |
Może ktoś podać wynik, bo chcę sprawdzić poprawność.
27 cze 21:20
Mila:
Pochodne cząstkowe dobrze ,
wartości prawidłowo obliczone, jeśli chodzi o dalsze, to nie pamiętam wzorów.
Możesz pochodne cząstkowe napisać w takiej postaci, lepiej (chyba) liczyć wartości.
27 cze 21:41
bezendu:
Z tą całką wychodzi mi cały czas wynik ujemny.
27 cze 21:41
Mila:
Z 21:20 ?
27 cze 21:43
Mila:

Taki masz ustalony obszar?
27 cze 21:49
bezendu:
Tak.
obszar całkowania wychodzi mi
1≤r≤3
π/4≤φ≤π/2
po podstawieniu mam całkę
Nie pisałem już granic całkwoania tutaj
| | y | | r2sinφ | |
∬D |
| dxdy=∫{∫ |
| dφ}dr |
| | x4 | | r4cos4φ | |
| | r2sinφ | | 1 | | sinφ | |
∫ |
| dφ= |
| ∫ |
| dφ |
| | r4cos4φ | | r2 | | cos4φ | |
t=cosφ dt=−sinφdφ
| | −1 | | 1 | |
= |
| ∫t−4dt= |
| +C |
| | r2 | | 3r2cos3φ | |
Czy do tej pory jest ok ?
27 cze 21:50
bezendu:
a i obszar całkowania mam nad prostą y=x
27 cze 21:58
Mila:
Wydaje mi się, że :
27 cze 22:01
Mila:
y≤x to pod prostą i nad osią OX.
27 cze 22:03
bezendu:
Racja, a całka ?
27 cze 22:11
27 cze 22:16
bezendu:
Ale czy to co przedstawiłem do tej pory jest ok ?
27 cze 22:22
Mila:
Wydaje mi się,że tak, poszukam jeszcze w notatkach. Jutro, bo teraz nie mam dostępu do szafki.
Może ICSP tu spojrzy.
27 cze 22:37
bezendu:
| | 2 | |
Widziałem gdzieś podobną całkę. Wynik teraz mi wyszedł |
| (−4+8√2) ? |
| | 9 | |
27 cze 22:38
Mila:
| | 1 | | 1 | |
1∫3( |
| ([ |
| ]0π4)dr= |
| | 3r2 | | cos3φ | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
=1∫3( |
| *( |
| − |
| ) dr= |
| | 3r2 | | | | cos0 | |
| | 1 | | 2 | |
=1∫3[ |
| *(( |
| )3−1)]dr= |
| | 3r2 | | √2 | |
= licz teraz do końca
27 cze 22:52
bezendu:
| | 2 | |
Ok, wyszło teraz |
| (−1+2√2) dziękuję bardzo ! |
| | 9 | |
27 cze 22:53
Mila:
27 cze 23:03
27 cze 23:48
bezendu:
Widziałem, ale tamta się różni obszarem i jest jeszcze źle zrobiona

i jest na odwrót
27 cze 23:49
Mila:
Obszar inny, możesz rozwiązać, dla treningu.
27 cze 23:58
bezendu:
Dobrze zrobię po 01:00 teraz trochę pospać, egzamin dopiero we wtorek

Jeszcze w poniedziałek
mam jeden też muszę się pouczyć.
28 cze 00:00
Mila:
W ogóle to idź spać. Dobranoc.
28 cze 00:04