x
Michcio: Ile co najwyżej kątów ostrych może mieć dowolny czworokąt wypukły ?
Odpowiedź uzasadnij rachunkami.
20 cze 16:05
Michcio: wielokąt*
20 cze 16:05
Bogdan:
Podpowiedź (już kiedyś udzieliłem ją na tym forum): spróbuj narysować wielokąt, który ma
więcej, niż 3 kąty ostre i potem wyciągnij wnioski.
20 cze 17:07
Mila:
S=360o − suma kątów w czworokącie wypukłym
k − liczba kątów ostrych w tym czworokącie
Sk<90o*k suma kątów ostrych.
S4−k− suma kątów pozostałych
S4−k=360o−90o*k
Aby wielokąt był wypukły, to każdy z tych pozostałych kątów musi być mniejszy niż półpełny
(180o)
360−90k<(4−k)*180⇔
360−90k<4*180−180k
90k<360
k<4
====
20 cze 20:38
Phoebe Campbell: Bogdan, Mila − możecie zobaczyć tutaj?
296134
20 cze 20:43
Kacper:

4 ostrych mieć nie może, bo 4*k<360
o, gdy k∊(0,90
o).
3 może mieć i wyglądać np tak
20 cze 22:09
Mila:
Cześć Kacper, jak koniec roku wypada? Twoi uczniowie otrzymują promocję?
Napisałam do zadania rachunki, bo było w poleceniu.
20 cze 23:42
Kacper:
Mila moi zdają, ale ja sporo postawiłem niedostatecznych.
21 cze 10:38
Michcio: Ja bym miał u cb Kacper 4 albo 5 bo bym się uczył

Mila ok , oprócz jednego zadanie odnosiło się do wielokątów a nie czworokątów.
Ale pewnie też podobnie się robi

S = (n−2)*180 stopni (nie wiem skąd pani wzięła stopnie) − sum a kątów w n−kącie wypukłym
k − liczba kątów ostrych
S
k < k*90 stopni (suma kątów ostrych)
S
n−k − pozostałe n−k kątów ma więcej niż (n−2)*180 − k*90 czyli
S
n−k > 180n − 360 − 90k
Aby wielokąt był wypukły, to każdy z tych pozostałych kątów musi być mniejszy niż półpełny
(180o)
180n − 360 − 90k < (n−k)*180
−360 − 90k < −180k
−90k > −360
k <4 i k∊N czyli k={1,2,3}
Treść zadania spełnia k=3
21 cze 10:58
Kacper:
No zapewne

Postawiłem tylko 2 piątki, ale myślę, że nie miałbyś problemu z jej uzyskaniem
21 cze 11:24
5-latek: Ale z zachowania nie wiem jaka ocene bys mu wystawil za
Scierwo robotnikow
21 cze 11:26
PW: Symbol stopnia ° uzyskasz wstukując Alt 0176
− aktywny klawisz NumLock
− wciskamy i przytrzymujemy lewy Alt
− na klawiaturze numerycznej piszemy 0176
− zwalniamy Alt.
Jest to standardowy sposób uzyskiwania w Windows znaków, których nie ma na klawiaturze, a
mieszczą się w zestawie pod numerami ASCII do 255 , na przykład Alt 0233 daje é.
Jeżeli to za duży trud, następne pojawienia się nietypowego symbolu w tym samym tekście można
uzyskać na zasadzie "kopiuj−wklej".
Drugim sposobem uzyskiwania nietypowych znaków jest ściąganie ich za pomocą programu "Tablica
znaków" (charmap.exe), wtedy można nawet ﷲ.
Ten edytor używa zestawu czcionek (fontu) Microsoft Sans Serif.
21 cze 12:10
Mila:
Michcio , nie zauważyłam Twojego uzupełnienia, przeczytałam pierwszą wersję.
Jednak, można z tego mojego rozwiązania skorzystać.
Swoim uczniom doradzałam tak, nie umiesz rozwiązać zadania?
− rozwiąż podobne łatwiejsze, a potem przejdź do trudnego.
21 cze 16:41