...
Phoebe Campbell:
Proszę o sprawdzenie − ciągłość funkcji.
1) Wykaż, że funkcja f jest ciągła w punkcie X
0 = 2.
| | ⎧ | 6 − x2 dla x < 2 | |
| a) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x dla x ≥ 2 | |
lim
x−>2− (6 − x
2) = 2
lim
x−>2+ = 2
lim
x−>2 f(x) = f(2)
| | ⎧ | 1x − 3 dla x < 2 | |
| b) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | (x − 3)3 dla x ≥ 2 | |
lim
x−>2+ (x − 3)
3 = −1
lim
x−>2 f(x) = f(2)
2. Wykaż, że funkcja f nie jest ciągła w punkcie x
0 = 0.
| | ⎧ | −x dla x ≤ 0 | |
| a) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x2 + 1 dla x > 0 | |
lim
x−>0− = 0
lim
x−>0+ = 1
Nie istnieje lim
x−>0 f(x)
| | ⎧ | x2 − 1 dla x ≠ 0 | |
| b) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla x = 0 | |
Nie wiem jak to zrobić...
wykazać, że −1≠0?
20 cze 19:31
Saizou :
a jaka jest def. ciągłości funkcji w punkcie
20 cze 19:32
Saizou : i pytanie czy masz wykazać ciągłość czy zbadać ciągłość ?
20 cze 19:35
Phoebe Campbell:
W pierwszym wykazać, że funkcja jest ciągła w danym punkcie, a w drugim, że nie jest.
Definicja jest taka, że musi istnieć granica obustronna dla danego punktu oraz, że musi być
ona równa f(punkt). Problem mam bardziej z rachunkami.. nie wiem zapisać 2b.
20 cze 19:37
Saizou :
to nie jest definicja, to jest warunek konieczny i wystarczający żeby funkcja była ciągła w
punkcie, a jak masz wykazać coś to masz korzystać z definicji.
20 cze 19:42
Phoebe Campbell:
W książce znalazłem taką definicje:
Funkcję f:(a;b) −> R nazywamy ciągłą, jeżeli jest ciągła w każdym punkcie przedziału (a;b)
Ale jak to zastosować do 2b? I czy pozostałe podpunkty zrobiłem dobrze?
20 cze 19:46
20 cze 19:50
Saizou : wykazując nieistnienie ciągłości powołaj się na def. Heinego i weź dwa pociągi
20 cze 19:50
Saizou : przepraszam, ale muszę teraz lecieć, bo się zasiedziałem, będę dopiero jutro i wtedy będę mógł
Ci pomóc
20 cze 19:52
Phoebe Campbell: Okej, dzięki za pomoc i materiały.
20 cze 19:52
Phoebe Campbell:
Temat nadal aktualny

1) Czy 1 zadanie jest ok?
2) Czy 2a jest zrobione dobrze w myśl def. Heinego, bo wykazałem, że granice
jednostronne są różne, więc granica obustronna w tym punkcie nie istnieje to
funkcja nie jest ciągła w tym punkcie.
3) nadal nie wiem jak zrobić 2b
20 cze 20:05
Mila:

1)
a)
f(2)=2 i granica jest równa 2⇔f(x) jest ciągła w x
0=2
1)
b)
g=−1
f(2)=−1
f(x) ciągła w x
0=2
2) a) dobrze.
b) patrz wykres
lim
x→0±f(x)=−1⇔lim
x→0 f(x)=−1
f(0)=0
granica w x
0 jest różna niż wartość f(0)⇔funkcja nie jest ciągła w x
0=0
20 cze 21:16
Phoebe Campbell: Teraz rozumiem, dzięki Ci bardzo Mila
20 cze 21:19
Mila:
Masz proste funkcje, to rysuj wykresy, od razu widać czego się spodziewać.
20 cze 21:21
Phoebe Campbell: Zapamiętam
20 cze 21:24