matematykaszkolna.pl
studia darek: Cześć wszystkim, wybieram się na studia na kierunek matematyka. Pisałem maturę podstawową z matematyki i wydaje mi się , że będę miał coś około 90 procent. Chce podjąć studia matematyczne na uniwerku gdzie progi punktowe nie są wysokie i mam szansę się dostać. W szkole średniej realizowalismy tylko program podstawowy z matematyki, bo środowisko w którym się poruszalem niechcialo sie uczyc. Ponadto mieszkam w małym miasteczku gdzie nie kladą nacisku na rozwój osobisty/umysłowy tylko raczej na pracę fizyczną (tym bardziej brak perspektyw na lepszą przyszłość). Przegladalem zadania z matematyki rozszerzonej, mimo że sie jej nie podjąłem na maturze i wiem dzisiaj, że nie miałbym szans na jej napisanie. Chce się uczyć, ciężko pracować tylko czy jest możliwość nadrobienia materiału na studia? Bo te zespolone i calki to podobno nie łatwa sprawa, a ja jeszcze nawet nie wiem czym jest granica ciągu, ale chce bardzo się tego nauczyć. W grę wchodzi moja solidna postawa i wiem, że tego nie odpuszczę sobie, ale bez materiału rozszerzonego z matematyki nie rusze na studia?
19 cze 01:42
PW: Widzę że spać po nocach nie możesz, więc odpowiem. To okrutne, ale prawdziwe: małe masz szanse utrzymania się na tych studiach. Jestem już stary, więc pewnie głupio się dziwię − to na studia matematyczne przyjmują takich, co nie zdawali matematyki na poziomie rozszerzonym?
19 cze 09:59
darek: PW: [(...) na uniwerku gdzie progi punktowe nie są wysokie (...)] Są dobre uniwersytety gdzie jest 20 osób na 1 miejsce albo więcej, gdzie nie mam żadnych szans nna dostanie się i/lub utrzymanie się na takich studiach. Natomiast tak jak napisałem wyżej jest również znaczna część uniwersytetów gdzie są wolne miejsca na ten kierunek. Przejrzę jeszcze kursy na studia z matematyki i się zastanowię, ale raczej jestem przekonany do tego kierunku. Ewentualnie będę ciężko pracował i może coś mi się uda.
19 cze 11:38
J: biorąc pod uwagę Twój wynik 90% i ( jeśli to prawda ) szczere chęci do cięzkiej pracy, to nie przekreslałbym Cie na tych studiach ... , ale pamietaj ,że będzie to od Ciebie wymagało dużego nakładu pracy, samodzielnosci i wytrwałości ...
19 cze 11:42
darek: @J 90% na pewno, sprawdzałem odpowiedzi
19 cze 11:43
darek: ale to tylko podstawa
19 cze 11:44
J: "jeśli to prawda" .... miałem na myśli Twoje szczere chęci do wytężonej pracy...
19 cze 11:44
J: nie szkodzi ... jesli zna się dobrze podstawy, to można pracą wiele osiągnąć
19 cze 11:46
darek: @j ale od czego zacząć na studia z matematyki? Czytałem , że trzeba umieć jakąś indukcję, analizę matematyczną, ale nie wiem od czego zacząć, bo wydaje mi się to czarną magią, są jakieś książki kpk , lub repetytoria do tego?
19 cze 11:46
darek: Słyszałem o kursach etrapez, podobno warte są swojej ceny.
19 cze 11:47
J: miałem kiedyś uczennicę , która dostała się do liceum, a z matematyki była zielona jak koperek na wiosnę, pracowała wytrwale przez cztery lata i na maturze jako dodatkowy przedmiot wybrała matematykę .... zdała na 4 ...
19 cze 11:48
darek: Na razie co udało mi się opanować , to podstawowe działania na zespolonych, i patrzę na granice ciągó https://matematykaszkolna.pl/strona/306.html i nie wydaje mi się to bardzo trudne, jeśli chodzi o podstawowe działania.
19 cze 11:51
J: Wejdź na You Tube .... poszukaj Analiza Matematyczna ... jest to cykl chyba z około 80 −ciu wykładów prowadzonych przez docenta z Politechniki Wrocławskiej ... wiele możesz się nauczyć
19 cze 11:53
darek: No to przejrzę, poczytam , pójde do biblioteki miejskiej i za kilka dni dam znać jak mi idzie.
19 cze 12:00
Dziadek: Darek . Posluchaj PW niestety ma racje . To jest były nauczyciel i wie co mowi . Studia matematyczne sa ciężkie i nie będzie czasu na nadrobienie tych wiadomości z matematyki których nie miałeś w technikum czy liceum . Nawet twoja ciezka praca na nic się na tym kierunku nie zda . Kolega asdf z tego co wiem był po podstawie ale na informatyce i dawal sobie swietnie rade (ale to informatyka a nie matematyka Może CI jeszcze odpiszse kolega Saizou on wlasnie teraz studiuje matematykę w Poznaniu (sprwy rodzinne spowodowaly ze nie studiuje we Wroclawiu jak chciał . Może tez bezendu (chciał studiować matematykę . Ja już tez jestem stary jak PW emotka wiec piszse Ci to żebys sobie oszczedzil i rozczarowan i kase Poza tym pewnie musisz zdawać rozszerzenie wiec w tym roku odpada studiowanie matematyki . Rozwaz inny kierunek .Pozdrawiam .
19 cze 12:01
kyrtap: Saizou skomentuj to emotka
19 cze 12:43
Przemysław: Może się mylę ale zdaje się, że w wielu miejscach dostać się na matematykę to nie problem (bo nie ma tylu chętnych). Gorzej z tym, żeby się utrzymać. No ale do początku nowego roku akademickiego jeszcze trochę czasu jest.
19 cze 13:21
Dziadek: Przemek i co będzie się uczyl przez wakacje i wrzesień i zamiast pojsc na studia wypoczęty to pojdzie zryty
19 cze 13:38
Przemysław: No to już jego decyzja No i nie trzeba siedzieć bez przerwy przecieżemotka
19 cze 13:54
riki: Z dostaniem się z takim wynikiem mało gdzie jest problem. Jeśli chodzi o to czy się utrzymasz to ciężko powiedzieć. Na pewno jeśli będzie Cię to kręciło i włożysz w to odpowiednio dużo czasu to masz spore szanse! emotka Powodzenia
19 cze 14:31
Saizou : Szczerze mówiąc wystarczy na początku znać indukcje, trygonometrię, trochę własności funkcji i ciągi resztę można się uczyć na bieżąco, ale trzeba przyłożyć się trochę do tego, czego ja nie robię ale tego się wytnie .
19 cze 17:04
kyrtap: dziękuje Saizou za udzielenie wywiadu emotka
19 cze 18:04
tyu: moja koleżanka uczyła się w szkole muzycznej (liceum muzyczne), potem się jej coś odwidziało i studiowała matematykę finansową. Podobno jechała na samych komisach, ale ją skończyła. Zawsze trzeba działać. Źle czy dobrze, okaże się później. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć przynoszą czasem smutek i żal, nie żałuję się.
19 cze 18:38
Mila: Matematyki tak się nie da studiować, chodzi również o prestiż i uznanie otoczenia. "Komisowy" matematyk − to byłoby przykre i nie do przyjęcia.
19 cze 19:12
asdf: darek, wszystko jest mozliwe, ale napewno co Cie czeka to ciężka praca.Z tym też można sobie poradzic (jest jedno ale − opisane dalej). Ja skonczylem matematyke na podstawie (ponad 80%), poszedlem na informatyke..O ile mi dobrze wiadomo to sa tez zajecia wyrownawcze, ale nie wiem czy na kazdej uczelni (poczytaj sylabus). Jedyne co moge Ci polecic to to, ze nie ucz sie wszystkiego na uczelni co jest zbedne, poloz szczegolny nacisk na to co ma Ci sie przydac w zyciu. Jesli sa to zadania "na logike" − nie odpuszczaj. Rób! Jesli to jakis "przedmiot zapychacz" − olej to. Oceny mozna zbierac, jarac sie nimi, ale w pracy Cie nikt nie spyta na rozmowie kwalifikacyjnej jaką masz srednia (bardzo mala szansa)...Najwazniejsze sa umiejetnosci (nie zobaczysz nawet umowy jak nie sprawdzisz sie w zadaniach) i chec rozwoju, bo papierek z inzynierem w tych czasach moze miec kazdy. Troche Tobie opisalem co jest po studiach (koncze inzynierke i widze co sie dzieje z kujonkami na 5tkach). Mozna osiagnac wszystko ciezka praca, ale tez nalezy zdac sobie sprawe, ze niekoniecznie wszystko wychodzi, bo niekiedy checi to jedno, a zmeczenie to drugie − nie oszukasz organizmu...uwierz... (pracowalem niekiedy po 10h, wychodzilem o 8 rano, wracalem po 22 do domu − a tu jeszcze na uczelnie trzeba sie nauczyc − NIE DA SIE!) Byłem w tym samym punkcie co Ty 3 lata temu. Sprobowalem. Ledwo dostalem sie na swoj wydzial. Po pierwszym roku udzielalem juz korepetycji Na drugim juz za darmo pracowalem (wolontariat − warto!). Od trzeciego roku juz pracuje normalnie w zawodzie (jako programista). Niektorzy na 4 roku dopiero sobie CV zaczynaja ukladac...zwlaszcza te kujony ze średnią 5.0. Podsumowujac: a) studia to nie wszystko, tu Cie nie przygotują do zawodu b) ciezka praca i samorozwoj c) nie zaliczenie czegos to nie koniec swiata! Powodzenia!
20 cze 02:28
Trivial: asdf, czym się zajmujesz?
20 cze 11:13
dobrze: Nie słuchaj tych starych dziadków emotka. Ciężką pracą osiągniesz postawiony sobie cel emotka
20 cze 13:11
ola: wyniki konkursu matematycznego podano w punktach 72,92,90,90,86,86,94,86 Medianż tego zestawu jest wynik?
20 cze 13:34
asdf: Czesc Trivial! asp.net mvc, apki facebook, teraz sie przerzucam na phpa/mysql (nowy projekt tego wymaga) i pod xamarina bede pisac ambitny projekt + inzynierka tez w xamarinie (algorytm a* − wyznaczanie tras miedzy przystankami) a co u Ciebie?
20 cze 13:49
Trivial: Cześć. Piszę soft dla small cells[1] w c++. Mam kilku zdolnych ludzi w zespole przez co aż chce się pracować. Oprócz tego udaję że piszę magisterkę. [1]: http://networks.nokia.com/portfolio/products/small-cells
20 cze 17:09
Janek191: @ Ola 72,86,86,86,90,90,92,94 mediana
  86 + 90 
me =

= 88
 2 
====================
20 cze 17:18