B@rtek:
Mam problemik z zadaniem z funkcji kwadratowej:
Funkcja f określona wzorem f(x)= ax2+bx+c ma jedno miejsce zerowe oraz do jej wykresu należą punkty A=(1,0) i B=(2,9)
a) wyznacz a, b i c
b) oblicz miejsca zerowe.
Zrobiłem układ dwóch równań i wyszło mi, że c=1 a drugie równanie
9=4a+2b+1 i dalej nie wiem co zrobić. Może ktoś pomóc jakąś radą.
25 sty 17:38
Jakub:
Jak funkcja ma jedno miejsce zerowe to można ją zapisać w postaci
f(x) = a(x-x
1)
2 zobacz stronę
69
Do tego wzoru podstawiaj współrzędne punktów A i B. Masz dwie niewiadome "a" i "x
1" i dwa równania, więc je rozwiążesz.
25 sty 19:42