Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt
Lupita: Wyznacz równanie prostej k prostopadłej do prostej l i przechodzącej przez punkt P.
a) l: y= −x+2 P=(−3,−1)
b) l: y= −7√2 P=(4,−2)
18 cze 11:22
J:
a) y + 1 = (x + 3) ⇔ y = x + 2
b) napisz poprawnie
18 cze 11:27
Lupita: za bardzo to to nie jest wytłumaczone , pomoże ktoś ?
18 cze 11:43
J:
| | 1 | |
a) jeśli mamy prostą: y = ax + b, to prosta do niej prostopadła ma równanie: y = − |
| + k |
| | a | |
| | 1 | |
zatem szukana prosta ma postać: y = − ( |
| )x + k ⇔ y = x + k |
| | −1 | |
skoro ma przechodzić przez punkt P(−3,−1) to musi być spełniony warunek:
− 1 = − 3 + k ⇔ k = 2 , czyli szukana prosta: y = x + 2
18 cze 11:48
Lupita: dziękuję

a przykład b) ?
taki mam w książce i jest poprawnie przepisany
18 cze 11:57
J:
OK ... to jest prosta równoległa do osi OX , zatem prosta do niej prostopadła będzie
prostopadła do osi OX, a skoro ma przechodzić przez punkt P(4,−2) , to jej równanie: x = 4
18 cze 11:59
18 cze 12:33