ponoć łatwy sprawdzian z ciągów
:): Czy ktoś by mi pomógł rozwiązać zadania na sprawdzian?
1. sprawdź czy ciąg an
a) an=7n−1 jest arytmetyczny i określ jego monotoniczność
b) an=1/3−2n jest geometryczny −||−
2. wyznacz ciąg
a) arytmetyczny gdy a2 = 10 a5 = 28
b) geometryczny gdy a2 = 9 a4 = 81
3. wyznacz sumę S10 ciągu arytmetycznego jeżeli a4 = 6 i a8 = 14
Przedstaw ułamek okresowy w postaci zwykłego
a) 0, (23)
b) 1,2 (6)
17 cze 21:10
J:
1)
a) oblicz: an+1 − an = .... jeśli wartość stała to ciąg jest arytmetyczny ... licz
17 cze 21:12
:): a jakiś wzór
17 cze 21:14
Piotr:
1.a) jest, r = 7 . wynika to z tego, ze mozna to przedstawic w formie f. liniowej i a = r
2. a) a
5 − a
2 = 3r
b) jakos podobnie, pomysl jak
17 cze 21:15
J:
4)
a) 100x = 23,232323....
x = 0,232323...
odejmujemy stronami:
17 cze 21:15
J:
1 a) an+1 − an = 7(n+1) − 1 − (7n − 1) = 7n +7 − 1 − 7n +1 = 7 ( ciąg jest arytmetyczny)
17 cze 21:18
Piotr:
3. mozesz je sobie wypisac i zsumowac. nie jest to zbyt trudny ciag
17 cze 21:18
J:
3) to nie jest dopuszczalny sposób ....
17 cze 21:20
Piotr:
dlaczego ? nie rozumiem. dochodze do prawidlowego rozwiazania. bezsensu bawic sie we wzory.
17 cze 21:22
J:
zapewniam Cię,że "na pichotę" to możesz sobie liczyć w domu, dla sprawdzenia,
nie w szkole
17 cze 21:24
:): właśnie
17 cze 21:25
Piotr:
i uwazam, ze to blad. ogranicza.
np. Oblicz S5 dla ciagu 1,3,5...
i gdy zrobie S5 = 1+3+5+7+9 = 25 to bedzie niezaliczone ?
17 cze 21:27
Piotr:
skoro tak Ci zalezy to wyznacz : a1, r, an i podstaw do wzoru na sume
17 cze 21:27
J:
3)
a
8 − a
4 = 4r .... oblicz r
a
4 = a
1 + 3r .... oblicz a
1
a
10 = a
1 + 9r ... oblicz a
10
17 cze 21:27
:): nie kumam
17 cze 21:31
J:
czego ?
17 cze 21:32
:): jakie są tutaj wzory podstawione
17 cze 21:34
:): skąd wziąć ile się równa r
17 cze 21:35
:): albo czekaj, chyba wiem
17 cze 21:36
J:
an = a1 + (n − 1)*r
a8 − a4 = a1 + 7r − (a1 + 3r) = 7r − 3r = 4r
17 cze 21:36
:): 14−6=4*8 = 16?
17 cze 21:37
J:
14 − 6 = 4r ⇔ 8 = 4r ⇔ r = 2
17 cze 21:39
:): aha, rozumiem, w nastęny będzie 6=a1 + 6
17 cze 21:44
J:
tak
17 cze 21:45
:): teraz a1 = 1 ?
17 cze 21:45
:): lub 2
17 cze 21:46
:): nie, 0
17 cze 21:46
J:
nie ... a1 = 0
17 cze 21:47
J:
teraz: a10 = ?
17 cze 21:47
:): 18
17 cze 21:47
:): znaczy.... teraz wzór, zapomniałem, za chwilę obliczę
17 cze 21:48
:): a10 = a1 + 9r ale skąd tutaj się wzięła 9r?
17 cze 21:51
J:
dobrze..a10 = 18
17 cze 21:51
J:
masz wzór: an = a1 + (n−1)*r , czyli : a10 = a1 + 9r
17 cze 21:52
Phoebe Campbell:
Jeżeli to są zadania na sprawdzian z ciągów to 4 powinieneś rozwiązać w ten sposób:
0,(23) = 0,23 + 0,0023 + ...
a
1 = 0,23
| | 0,0023 | | 1 | |
q = |
| = |
| ∊(−1,1) |
| | 0,23 | | 100 | |
| | 0,23 | | 23 | | 100 | | 23 | |
S = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | | | 100 | | 99 | | 99 | |
17 cze 21:58
:): a przykład b?
17 cze 22:02
:): bo w 3 wychodzi 90
17 cze 22:03
Phoebe Campbell:
1,2(6) = 1,2 + 0,06 + 0,006 + ...
a
1 = 0,06
| | 0,006 | | 1 | |
q = |
| = |
| ∊(−1,1) |
| | 0,06 | | 10 | |
| | 0,06 | | 19 | |
S = 1,2 + |
| = ... = |
| |
| | | | 15 | |
17 cze 22:10
:): ∊(−1,1) skąd to?
17 cze 22:14
Phoebe Campbell: Zobacz tutaj:
297
17 cze 22:17
:): dobra, to 4 i 3 powiedzmy, że umiem
17 cze 22:24
:): moglibyście mi napisać rozwiązania do 1 i 2 zadania, wtedy sam bym jakoś doszedł jak to się
robi, chyba że byście mogli od razu z wyjaśnieniem pisać, byłbym bardzo wdzięczny
17 cze 22:26
Phoebe Campbell:
1.
zacznij od tego
a) r = a
n+1 − a
n
2.
a)
10 = a
1 + r
28 = a
1 + 4r
przekształcasz..
b)
9 = a
1q
81 = a
1q
3
dzielisz..
17 cze 22:35
:): ok, dzięki
17 cze 22:44