Zapisz w postaci potęgi wyrażenia
Agnieszka: √3√3√3
16 cze 10:43
Janek191:
√3√3 √3 = [3*(3*313)13]13 =
16 cze 10:48
5-latek: (3*31/2*31/2)1/2 licz dalej (to już tylko działania na potęgach
czy piszsesz sprawdzian ?
16 cze 10:48
Agnieszka: przygotowywuje się do kartkówki
16 cze 10:51
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Pomyłka − zamiast |
| napisało mi się |
| |
| | 2 | | 3 | |
16 cze 10:53
16 cze 10:53
Agnieszka: próbowałam i nic a zostało mi napisać z tego działu kartkówkę i zdam a inaczej to poprawka w
sierpniu
16 cze 10:56
J:
to próbuj jak najwięcej sama ... pokaz obliczenia... poprawimy
16 cze 10:57
Agnieszka: (3*3)12=912=√9
dobrze ?
16 cze 11:00
J:
16 cze 11:01
J:
...ale ..√9 = ?
16 cze 11:01
Agnieszka: a nie dobra nie ogarnęłam że miało być tylko do postaci potęgi
16 cze 11:02
5-latek: Masz wzor an*am= an+m
tak samo będzie an*am*ak= an+m+k
wiec zobacz
3*31/2*31/2= 31*31/2*31/2= masz jednakowa podstawe czyli 3 wiec dodajesz
wykładniki czyli będzie 31+1/2+1/2 policz ile to będzie (przecież ulamki umiesz dodawać
16 cze 11:03
5-latek: Niech
J 
Ci pomaga
16 cze 11:04
Agnieszka: 32 ?
16 cze 11:04
J:
tak
16 cze 11:05
Agnieszka: oki dzięki
16 cze 11:07
Hugo:
16 cze 11:13