Oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d
qazwsx: Oblicz pole trapezu mając dane długości podstaw a,b i długości ramion c,d
a=44cm
b=16cm
c=17cm
d=25cm
15 cze 17:21
Kacper:
W czym problem?
15 cze 17:24
qazwsx: jak wyliczyć wysokość tego trapezu?
15 cze 17:25
AS:

Poprowadzić CF || DB , otrzymasz trójkąt ACF
o bokach a − b , c i d.
Pole tego trójkąta znajdziesz wzorem Herona
a następnie wysokość CE.
Powodzenia
15 cze 17:40
qazwsx: chodzi mi o to by rozwiązać bez wzoru herona
15 cze 17:45
AS:
To do trójkąta ACF zastosuj tw.cosinusów,oblicz
cos(A),następnie sin(A) = √1 − cos2(A)
i wreszcie h = c*sin(A)
15 cze 18:30
Mila:

Sposób
As−a jest bardzo dobry.
Pole ΔAED:
P
ΔAED=
√35*(35−25)*(35−17)*(35−28)=
√35*10*18*7=
=
√5*7*2*5*2*9*7=
√22*32*52*72=2*3*5*7=210
14*h=210
h=15
=======
Inny sposób:
Z tw. cosinusów w ΔAED:
17
2=25
2+28
2−2*25*28*cosα
289=625+784−50*28*cosα
1120=50*28*cosα
| | 4 | | 4 | |
cosα= |
| z jedynki trygonometrycznej: sin2α+( |
| )2=1 |
| | 5 | | 5 | |
W ΔAFD:
h=25*sinα
h=15
====
Dokończ sam.
15 cze 18:41
26 lip 18:33
Kacper:
27 lip 06:52