Pole trapezu
AS: Czy wiesz,że:
Zdzisław Twaróg (Gieraszowice) wyprowadził i podał
wzór na pole trapezu o bokach a,b,c,d (a,b − podstawy).
| | a + b | |
S = |
| *√(q − a)*(q − b)*[q − (b + c)]*[q − (b + d)] |
| | a − b | |
gdzie q = 1/2(a + b + c + d) − połowa obwodu.
26 lip 09:19
Kacper:
Skąd to wziąłeś?
26 lip 13:48
Eta:

a+b+c+d=2q
P(trapezu)=P(ΔAED)+P(równoległobokuEBCD)
Obwód ΔAED=a−b+c+d=2p ⇒ 2p+2b=2q ⇒ p+b=q ⇒
p=q−b
Ze wzoru Herona
P(AED)=
√p(p−c)(p−d)(p−a+b) =
√(q−a)(q−b)([q−(b+c)]*[q−(b+d)]
| | 2P(AED | | 2√................... | |
to h= |
| = |
| |
| | a−b | | a−b | |
| | 2b*√........... | |
P(EBCD)= h*b= |
| |
| | a−b | |
| | 2b√................. | |
P(trapezu)= √.............+ |
| = |
| | a−b | |
| | 2b | | a+b | |
√................(1+ |
| )=√......( |
| ) |
| | a−b | | a−b | |
| | a+b | |
P= |
| *√(q−a)(q−b)([q−(b+c)]*[q−(b+d)] , gdzie 2q= a+b+c+d |
| | a−b | |
c.n.u
P.S.
AS następnym razem napisz:
"czy wiesz,że?"
Eta z forum matematyka .pisz.pl
wyprowadziła wzór na pole tego trapezu ........
26 lip 14:01
Kacper:
26 lip 14:14
Eta:
26 lip 14:20
AS: Nie wiedziałem o tym,jeżeli Eta poczuła się tym
dotknięta to przepraszam.
Ale wyprowadzenie tego wzoru znalazło się szereg lat
temu (szacunkowo ok. 20 lat temu) w czasopiśmie
Matematyka w szkole.
26 lip 14:29
Eta:
Hej
AS ........ żartowałam
26 lip 14:32