Jak udowodnić,że czworokąt jest równoległobokiem
Warettaa: Jak udowodnić, że czworokąt o wierzchołkach A(−1,2), B(3,2), C(3,4), D(−1,0) jest
równoległobokiem?
15 cze 13:45
J:
pokazać,że odpowiednie wektory są równoległe
15 cze 13:46
Warettaa: Wyznaczyć równania dwóch prostych: przechodzącej przez punkty A i B oraz przez punkty C i D?
15 cze 13:49
J:

wektory AD i CB oraz AC i DB są parami równoległe
15 cze 13:56
Warettaa: ok. Nastawiłam się na wyliczanie, więc na brudno wyliczyłam sobie
prostą AB: y=−4x−6 i CD: y=x−1 i napisałam, iż proste są równoległe. Może tak zostać?
15 cze 14:03
Metis: Pokaż, że wektory [AC] i [BD] są równoległe!
Warunek, który muszą spełniać wektory [a
1,b
1], [a
2,b
2]
a
1b
2−a
2b
1=0
Jak policzyć współrzędne wektorów:
1623
15 cze 14:09
J:
nie bardzo ... ja żle napisałem , odpowiednie wektory muszą być równe; AC = DB i AD = CB
15 cze 14:09
Warettaa: Okej już wyliczam. Dziękuję
15 cze 14:14
Metis: A sama równoległość nie wystarczy?

W końcu równoległobok – czworokąt mający dwie pary równoległych boków.
15 cze 14:14
J:
AC i BD mogą być równoloegłe .... , ale AD i CB juz nie muszą
15 cze 14:15
J:
jeśli pokażemy,że są parami równoległe .... to tak ...( teraz widzę,że to już napisałem )
15 cze 14:18
Metis:
15 cze 14:23
Warettaa: Współrzędne wektorów:
[AC]=(4,6)
[DB]=(4,2)
[AD]=(−2,−2)
[CB]=(0,2)
15 cze 14:25
Warettaa: No to się pogubiłam
15 cze 14:25
J:
nie ... policz jeszcze raz ( albo popatrz na rysunek, to widać)

[AC] = [DB] = [4,2]
[DA] = [BC] = [0,2]
15 cze 14:28
Godzio: Dobrze robiłaś na początku

Jak wyznaczysz wszystkie prostej i zauważysz, że odpowiednie
współczynniki kierunkowe są identyczne (tzn. proste są równoległe) to znaczy, że masz
równoległobok i koniec

(albo wektorami tak jak piszą)
15 cze 14:29
J:
przecież pisanie równań prostych , to nic innego , jak liczenie współrzędnych wektorów
15 cze 14:33
Godzio:
A właściwie nie prostych, a wyliczenie ich współczynników kierunkowych

(ale nie każdy zna
wektory

)
15 cze 14:40
PW: Zadanie jest "nietypowe", bo autor nadał nazwy wierzchołkom "nie po kolei", wbrew zwyczajowi.
Najprostszym rozwiązaniem jest pokazanie, że środki odcinków AB i DC pokrywają się:
| | −1+3 | | 2+2 | |
MAB = ( |
| , |
| ) = (1, 2) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3+(−1) | | 4+0 | |
MCD =( |
| , |
| ) = (1, 2). |
| | 2 | | 2 | |
Czworokąt, którego przekątne połowią się, jest równoległobokiem (znane twierdzenie, łatwe do
udowodnienia za pomocą własności symetrii środkowej).
15 cze 15:12