Obliczenia
Patka: Oblicz sumę 12+1+2+...+256
14 cze 21:59
Bogdan:
Najpierw Twoja propozycja rozwiązania
14 cze 22:01
5-latek: To może podpowiem
| | n(n+1) | |
Wiemy ze (można nawet to udowdnic indukcyjnie ze 1+2+3+4+.....+n= |
| |
| | 2 | |
Teraz już powinno być latwo
14 cze 22:09
Godzio: 5−latek, to raczej nie jest tego typu ciąg
14 cze 22:10
14 cze 22:12
5-latek: Czesc
Godzio 
No to nie wiem .
14 cze 22:12
Saizou :
x=1+2+3+....+256
x=256+255+254+...+1
=================
2x=257+257+257+...+257
2x=257*256
x=32 896
i zostaje dodać 1/2
14 cze 22:12
5-latek: W sumie o tym myslalem .
Może faktycznie chodzi o co innego tak jak napisał
Godzio
14 cze 22:16
Godzio:
Moim zdaniem chodzi o sumę:
| 1 | |
| + 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + 64 + 128 + 256 |
| 2 | |
14 cze 22:18
Saizou :
no chyba że
an=2n−2
i mamy ciąg geometryczny, no w sumie Godzio ma rację
14 cze 22:18
14 cze 22:34
Eta:
Nie ma tak dużo liczenia .... kalkulator do ręki i .... wynik
14 cze 22:36
Bogdan:
| | a3 | | a2 | |
a Patka nie be ni me. Przecież tu widać, że |
| = |
| = 2 i że 256 = 28, |
| | a2 | | a1 | |
a więc mamy ciąg geometryczny o ilorazie q = 2, ale to własnie miała podać
Patka
14 cze 22:37
Mila:
Policzyć na piechotę sumę Godzia.
14 cze 22:38
Eta:
Patka poszła na dyskotekę
14 cze 22:39
Mariusz: Jeśli weźmiemy granicę przy n→
∞
to otrzymamy sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
15 cze 14:10