Oblicz sumę
Marcin: 2+4+6+8+ ... +204
14 cze 21:28
ZKS:
2 + (n − 1) * 2 = 204
2(n − 1) = 202
n − 1 = 101
n = 102
| | 2 + 204 | |
S102 = |
| * 102 = 103 * 102 |
| | 2 | |
14 cze 21:33
Bogdan:
| | 1 | |
No jak dajemy gotowce, to dajemy, np. tak: 2(1 + 2 + 3 + ... + 102) = 2* |
| *102*103, |
| | 2 | |
a Marcinowi proponuję uruchomić ochotność do samodzielności
14 cze 21:37
ZKS:
Przepraszam i dziękuję za dobrą radę.
14 cze 21:38
Eta:
| | n(n+1) | |
I jeszcze napiszmy Marcinowi,że : 1+2+3+....+n= |
| |
| | 2 | |
14 cze 21:39