wartość bezwzgledna
Asmander:
13 cze 18:37
ZKS:
D = ?
|x − 1| ≤ 2|x + 6|
13 cze 18:44
Asmander:

x≠−6
D=R−{−6}
|x−1| ≤ 2|x+6|
czyli |x−1| ≥ 0 i 2|x+6| ≥ 0
x ≥ 1 i 2x + 12 ≥ 0
x ≥ 1 i x ≥ −6
x∊(1, +
∞)
13 cze 19:03
ZKS:
?
13 cze 19:05
ZKS:
To tak jakbyś zrobił coś takiego
x2 + x − 2 ≤ 0
x2 − 2 ≤ −x
x2 − 2 ≥ 0 ∧ −x ≥ 0?
13 cze 19:08
Asmander:

x − 1 ≤ −2x −12 v x − 1 ≤ 2x + 12
3x ≤ 11 −x ≤ 13
13 cze 19:16
ZKS:
Źle. Poczytaj sobie
15.
13 cze 19:32
ZKS:
Od razu masz też przykładowe rozwiązanie
1805.
13 cze 19:33
Asmander: − x + 1 ≤ 2x + 12 v x − 1 ≥ 2x +12
−3x ≤ −11 −x ≥ 13
| | 2 | |
x∊(−∞ ; −13> u < 3 |
| ; +∞) |
| | 3 | |
13 cze 19:39
Asmander:
x≠−6 D=R−{−6}
|x−1| ≤ 2|x+6|
x−1 ≥ 0 i x +6 ≥ 0
x ≥ 1 i x ≥ −6
i tutaj są 3 przedziały
I
(−
∞,−6)
−x + 1 ≤ −2x −12
x ≤ −13
x∊(−
∞ ,−13>
II
(−6 , 1 )
−x + 1 ≤ 2x + 12
−3x ≤ 11
III
(1, +
∞)
x−1 ≤ 2x +12
−x ≤ 13
x ≥ −13
ale przedział jest od (1 , +
∞)
| | 2 | |
czyli podsumowując x∊ (−∞ , −13> u <−3 |
| , +∞) |
| | 3 | |
Dzięki wielkie za ten przykład rozjaśnił mi głowę, teraz już to rozumiem, ale musze porobić
dużo przykładów jeszcze raz dzięki ZKS
13 cze 20:03
ZKS:
Jeszcze poprawię Cię. Pierwszy przedział okej drugi natomiast powinien być x ∊ [−6 ; 1) i
trzeci przedział x ∊ [1 ; ∞).
13 cze 20:09