matematykaszkolna.pl
Równania wymierne jessica69: We wspólnym układzie współrzędnych narysuj wykresy funkcji: f(x) = x dla x ∊ <1;+) oraz 2 − x dla x ∊ (−;1) g(x) = 3x − 2x, gdzie x ≠ 0 Następnie rozwiąż graficznie równanie f(x) = g(x) Potrzebuję pomocy w tym równaniu f(x) = g(x). Nie wiem jak zapisać graficznie takie równanie
13 cze 15:31
jessica69: J a k n a r y s o w a ć r ó w n a n i e w y m i e r n e ? Błagam o wskazówkę.
13 cze 15:45
Kacper: Nie umiem rysować równań wymiernych
13 cze 15:46
jessica69: Kacprze Najdroższy! Prawdopodobnie ironizujesz, w dodatku, śmiejąc się do rozpuku, ponieważ zastosowałam złą terminologię, i to diabelne równanie nie jest równaniem wymiernym, tylko jakimś cholera wie jakim. Wzywam Cię do poskromienia swojej matematycznej postawy uprzywilejowanego cynika, i proszę − zstąp na ziemię, mojej brudnej ignorancji algebraicznej i powiedz mi jak do kurwy zapisać graficznie równanie f(x) = g(x) ?
13 cze 15:54
Kacper: Proszę o nie przeklinanie na forum. Rozwiązanie graficzne równania f(x)=g(x) polega na narysowaniu funkcji f(x) i g(x) w jednym układzie współrzędnych i odczytanie dla jakich x, oba wykresy funkcji osiągają tą samą wartość.
13 cze 15:58
Janek191: rysunek Z wykresu odczytujemy, że f(x) = g(x) ⇔ x = − 2 lub x = 1 lub x = 2
13 cze 17:41
Mila: rysunek
 3x−2 
g(x)=

funkcja homograficzna, przekształcamy do postaci kanonicznej
 x 
 3x 2 
g(x)=

x x 
 2 
g(x)=3−

x 
 −2 
(1) rysujesz wykres y=

, x≠0
 x 
( najlepiej sporządź tabelkę, jeśli nie umiesz narysowac) (2) przesuwasz cały niebieski wykres o 3 jednostki w górę. x=0 asymptota pionowa y=3 asymptota pozioma
13 cze 21:12
13 cze 21:13