Równania wymierne
jessica69: We wspólnym układzie współrzędnych narysuj wykresy funkcji:
f(x) = x dla x ∊ <1;+∞) oraz 2 − x dla x ∊ (−∞;1)
g(x) = 3x − 2x, gdzie x ≠ 0 Następnie rozwiąż graficznie równanie f(x) = g(x)
Potrzebuję pomocy w tym równaniu f(x) = g(x). Nie wiem jak zapisać graficznie takie równanie
13 cze 15:31
jessica69: J a k n a r y s o w a ć r ó w n a n i e w y m i e r n e ? Błagam o wskazówkę.
13 cze 15:45
Kacper:
Nie umiem rysować równań wymiernych
13 cze 15:46
jessica69: Kacprze Najdroższy! Prawdopodobnie ironizujesz, w dodatku, śmiejąc się do rozpuku, ponieważ
zastosowałam złą terminologię, i to diabelne równanie nie jest równaniem wymiernym, tylko
jakimś cholera wie jakim. Wzywam Cię do poskromienia swojej matematycznej postawy
uprzywilejowanego cynika, i proszę − zstąp na ziemię, mojej brudnej ignorancji algebraicznej i
powiedz mi jak do kurwy zapisać graficznie równanie f(x) = g(x) ?
13 cze 15:54
Kacper:
Proszę o nie przeklinanie na forum.
Rozwiązanie graficzne równania f(x)=g(x) polega na narysowaniu funkcji f(x) i g(x) w jednym
układzie współrzędnych i odczytanie dla jakich x, oba wykresy funkcji osiągają tą samą
wartość.
13 cze 15:58
Janek191:

Z wykresu odczytujemy, że f(x) = g(x) ⇔ x = − 2 lub x = 1 lub x = 2
13 cze 17:41
Mila:
| | 3x−2 | |
g(x)= |
| funkcja homograficzna, przekształcamy do postaci kanonicznej |
| | x | |
| | −2 | |
(1) rysujesz wykres y= |
| , x≠0 |
| | x | |
( najlepiej sporządź tabelkę, jeśli nie umiesz narysowac)
(2) przesuwasz cały niebieski wykres o 3 jednostki w górę.
x=0 asymptota pionowa
y=3 asymptota pozioma
13 cze 21:12
13 cze 21:13