Kula wpisana w stożek
Kamil: Stosunek objętości stożka do objętości kuli wpisanej w ten stożek jest równy 2. Wyznacz cosinus
kąta nachylenia tworzącej stożka do płażczyzny jego podstawy.
Potrzebuję pomocy jak to zrobić
12 cze 18:16
Kamil: Up
12 cze 19:05
12 cze 19:12
Mila:
==============
Z ΔBOC:
h
2+R
2=l
2
h
2=l
2−R
2
h
2=(l+R)*(l−R)
============
ΔCES∼ΔBOC⇔
r*l+r*R=R*h
r*(l+R)=R*h
| | R3*h3 | | R2*h | | R3*h3 | |
r3= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | (l+R)3 | | 8 | | (l+R)3 | |
| 1 | | R*(l−R)*(l+R) | |
| = |
| |
| 8 | | (l+R)3 | |
⇔(l+R)
2=8*R*(l−R)
l
2+2Rl+R
2=8Rl−8R
2
l
2−6Rl+9R
2=0⇔
(l−3R)
2=0
l=3R
=====
==============
12 cze 20:39
Mila:
II sposób, spójrz na linka Ety, będziesz miał do rozwiązania równanie trygonometryczne.
Może będzie dla Ciebie łatwiejsze.
12 cze 20:51