prosze o pomoc
martat:
Prosze o pomoc bo ja naprawde tego nie potrafię zadanie1 rozwiąż nierówność
a) 1−9x2 ≥0
b)4x2−5x>x2+4
zadanie2
rozwiaz nierownosc
(x+3)(−2x+1)≤0
12 cze 16:56
12 cze 16:57
Janek191:
a) 1 − 9 x2 ≥ 0 /* (−1)
9 x2 − 1 ≤ 0
( 3 x − 1)*( 3x + 1) ≤ 0
( x − 13)*( x + 13) ≤ 0
x1 = −13 x2 = 13
x ∊ < − 13 ,13>
==================
12 cze 17:20
12 cze 17:23
Eta:

2/ Krótko i na temat : ( bez zbędnych przekształceń
| | 1 | |
(x+3)(−2x+1) ≤0 x1= −3, x2= |
| i parabola ramionami do dołu |
| | 2 | |
odp:
x∊(−∞, −3> U <12, ∞)
12 cze 18:35