Punkty A=(3,-1) B=(5,3) oblicz symetralną boku AB
Klaudia: napisz równanie prostej
a) zawierającej bok Ab A=(3,−1) B=(5,3)
b) oblicz pole tego trójkąta ABC A=(3,−1) B=(5,3) C=(1,1)
10 cze 19:42
olekturbo: A(3,−1) B(5,3)
y = ax+b
−1 = 3a+b ⇒ b = −3a−1
3 = 5a+b
3 = 5a−3a−1
4 = 2a
a = 2
b = −6−1 = −7
y = 2x−7
10 cze 19:48
olekturbo: pole mozesz obliczyc z wektorow AB i AC
10 cze 19:48
Klaudia: a symetralną?
10 cze 19:50
Eta:
AB : y= 2(x−x
A)+y
A ⇒ y= 2x −7
10 cze 19:51
olekturbo:
S
AB = (5−3 , 3+1) = (2,4)
4 = −1 + b
b = 5
10 cze 19:52
Klaudia: niech mi to ktoś wytłumaczy!
10 cze 19:54
10 cze 19:57
Klaudia: dzięki
10 cze 20:02