nie rozumiem czemu ten x jest w kreskach pomozcie zrobic prosze pozdrawiam
Gracek243: Zbadaj monotonicznosc i znajdz ekstrema funckji :
f(x)=x3−2|x|
10 cze 16:15
adi: |x| to znaczy wartość bezwzględna z wartości x czyli jak masz |−5| to równa się 5. A brałeś
pochodne

jeżeli pierwsza pochodna jest większa od 0 to funkcja jest rosnąca, jeśli mniejsza od 0 to
malejąca.
10 cze 16:27
Gracek243: to czyli u mnie wyjdzie x3−2−x tak ?
10 cze 16:30
Benny: | | ⎧ | x3−2x, dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | x3+2x, dla x<0 |
|
10 cze 16:31
olekturbo: dla x ≥ 0 f(x) = x3−2x
dla x < 0 f(x) = x3+2x
10 cze 16:32
Gracek243: To jest monotonicznosc dzieki a ekstrema jakie beda dla tej funkcji
10 cze 16:34
Gracek243: Potrzebuje to zeby zdac jedno zadanie
10 cze 16:40
10 cze 16:43
Gracek243: dzieki ale to ja wiem ale cos nie umiem do tego podstawic mojego wzoru
10 cze 16:45
john2: Policz pochodną tej funkcji dla obydwu przedziałów i narysuj przybliżony wykres pochodnej.
| | √6 | |
Będzie maksimum dla x = 0 i minimum dla, zdaje się, x = |
| . |
| | 3 | |
10 cze 16:51
Gracek243: jak ten wykres mam narysowac jak jedna pochodna mi wyszla 3x2−2 i 3x2+2
10 cze 16:58
john2: dla x ≥ 0 mamy f(x)' = 3x2 − 2
jest to normalna funkcja kwadratowa, znajdź miejsca zerowe, zwróć uwagę na znak współczynnika
a,
ale uwzględnij tylko część wykresu dla x ≥ 0,
potem zrób to samo z f(x)' = 3x2 + 2 dla x < 0
potem "połącz" obydwa wykresy
10 cze 17:04
john2:

ten wykres powinien wyglądać tak,
znak pochodnej mówi, gdzie funkcja rośnie, a gdzie maleje
10 cze 17:11