Trapez
Konrad: W trapez o kątach ostrych przy dłuższej podstawie 30 i 60 wpisano okrąg o promieniu 1 cm.
Oblicz długości podstaw tego trapezu.
9 cze 20:31
Konrad: już nieważne

Zrozumiałem.
9 cze 20:45
Janek191:

Np.
a = x + y + b
oraz
| | 2 | | √3 | | 2 | |
tg α = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ y = 2√3 |
| | y | | 3 | | y | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
tg β = |
| ⇒ √3 = |
| ⇒ x = |
| |
| | x | | x | | √3 | |
Wyliczyć z Pitagorasa: c oraz d
oraz korzystamy z
a + b = c + d
9 cze 20:55
Eta:
Napisano: "już nieważne"
9 cze 20:57
Janek191:
I bardzo dobrze

Jak zaczynałem, to nic nie było
9 cze 20:59
9 cze 20:59
Eta:

Inny sposób rozwiązania tego zadania
h=2r=2
| | 2√3 | | 4√3 | | 2 | |
2√3+b+ |
| +b=4+ |
| ⇒ 6b=12−4√3 ⇒ b= 2− |
| √3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
a=2√3+b+ |
| √3 ⇒ a= 2+2√3 |
| | 3 | |
9 cze 21:14